Britanski istoričar: Kralj Solomon nikada nije postojao

Kralj Solomon, jedan od najbogatijih vladara u istoriji, čije bogatstvo je bilo vredno oko tri milijarde današnjih dolara, proizvod je mita, tvrdi istoričar Ralf Elis. Po njemu, legenadrni izvor Solomonovog bogatstva, rudnici koji se pominju u pričama, nikada nisu postojali.

Foto: Gettyimages

Prema Starom zavetu, kralj Solomon je iz svojih rudnika, za koje neki veruju da još postoje, sakupio 500 tona čistog zlata, i ceo život je bio okružen velikim bogatstvom.

Britanski istoričar Ralf Elis, međutim, tvrdi da Solomonovi rudnici nikada nisu ni postojali. I ne samo to. Elis kaže da sam Solomon nije bio kralj Izraela, već egipatski faraon, a da je cela priča o legendanom kralju samo „pogrešno interpretirana“, piše Daily Mail.

Prema njegovim tvrdnjama, u pitanju je faraon Šošenk I, koji je vladao Egiptom i Izraelom krajem 10. veka pre naše ere.

Vođen starozavetnim pričama, Elis se 20 godina bavio istraživanjem kralja Solomona u pokušaju da pronađe legendarne rudnike, da bi na kraju došao do zaključka da priče o neverovatnom bogatstvu potiču iz pogrešno protumačenih istorijskih tekstova. U pričama o bogatstvu ima istine, ali je ono bilo mnogo manje nego što se u tim legendama prikazuje.

Elis veruje da su vladari iz okruženja pljačkali kraljevske grobnice u Dolini kraljeva u Egiptu i blago poklanjali Solomonu u znak poštovanja i da bi sprečili eventualne napade.

„Generacije teologa i arheologa pretraživale su Svetu zemlju tražeći prestonicu, palatu, hram ili bogatstvo, ali bez uspeha. Trebalo bi da prihvatimo da je biblijsko tumačenje potpuna fikcija ili da pokušamo da tražimo na nekom drugom mestu.“

„Bogata dinastija na području Izraela je postojala, ali oni nisu bili kraljevi i njihova prestonica nije bila Jerusalim“, ističe Elis i dodaje:

„To nije otkriće koje će mnogi izraelski areheolozi, iz političkih i kulturnih razloga, želeti da čuju, ali za razliku od klasičnih interpretacija biblijskih priča, ono ima smisla.“

Ralf Elis veruje da su faraoni bili „neprihvatljivi“ za kasnije biblijske autore, koji su napisali altrenativnu verziju kako bi stvorili „čistog izraelskog heroja“.

Ako je njegova teorija tačna, Elis kaže da bi Solomonova bogatstva lako mogla da se nalaze u Egipatskom muzeju u Kairu.

Izvor: b92

Posted on 28. jula 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. …Što vrijeme više pokazuje, sve se više otkriva da je Biblija samo još jedna knjiga prepuna izmišljenih priča, kao i sve druge svete knjige. Nažalost, proći ćeš još dugo vremena dok prosječni ljudi ne shvate da su te knjige dragocjene, tj. svete po poukama koje se mogu isčitati iz tih priča, a ne po vjerodostojnosti samih priča, te njihovih većinom izmišljenih likova i mjesta. Uostalom, i oni koji su ih pisali, znali su da su to samo priče koje priprostom narodu trebaju približiti neke „teške“ pojmove i stvari, a poznato je da je pričanje priča (čak i danas) najbolji način…

    Sviđa mi se

  2. …Osobno nemam ništa protiv tih knjiga, da me netko krivo ne shvati (uostalom pročitao sam mnoga poglavlja iz Biblije, dijelova Veda (posebno Bhagavat Gite), Budhinih Sutra, dio Kur’ana i njegovih sura, Konfucijeve spise, Lao Tze-ov Tao Te Ching,…), ali iz svega toga se mora pročitati da su to većinom metafore, a ne stvari događaji i likovi…

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: