Advertisements

8 praktičnih trikova koje svaki iole obrazovan čovek mora da zna

Neki svakodnevni trikovi toliko su korisni i praktični da se već vekovima prenose sa kolena na koleno. Međutim, ponekad se desi da uz sve moderne tehnologije potpuno zaboravimo na njih, a itekako nam mogu biti od koristi u nekim nepredviđenim okolnostima. Stoga smo odlučili da vas podsetimo na 8 korisnih i zabavnih trikova koje biste morali znati i kojima bi trebalo da naučite i svoju decu.

Odredite broj dana u mesecu

Stegnite pesnicu i počnite da brojite zglavke. Svaka izbočina i svaka rupa predstavlja jedan mesec. Svaki zglavak znači da mesec ima 31 dan, a svako udubljenje da ima 30 ili manje.

2. Da li mesec raste ili opada

Da li mesec raste ili opada
 

Najlakše je naučiti mesečeve faze prema slovima D, O i C. Pun mesec je O, prva četvrtina je D, a treća C.

3. Proverite kvalitet baterije

Proverite kvalitet baterije

Lako je proveriti da li je baterija puna ili prazna. Podignite baterije 1-2 cm iznad stola i pustite ih da padnu. Baterija koja odskoči i padne je prazna.

 

4. Množenje brojeva pomoću prstiju

Množenje brojeva pomoću prstiju

Lako je naučiti množenje malih brojeva, ali sa brojevima 6, 7, 8 i 9 nije tako lako. Zato naučite ovaj jednostavni trik. Okrenite dlanove ka licu. Neka svaki broj označava jedan prst od 6 do 10, počevši od malog. Da biste, na primer, pomnožil 7 i 8, povežite prst #7 na levoj ruci sa prstom #8 na desnoj. Prsti koji su ispor, uključujući i one povezane su desetice (ovde ih imamo 5). Prste koji su iznad treba da pomnožimo međusobno kako bismo dobili jedinice (ovde 3 i 3). Stoga je naše rešenje 56. Na ovaj način možemo lako množiti sa 6, 7 i 8.

 

5. Množenje sa 9

Množenje sa 9

Kako biste pomnožili neki broj sa 9, samo savijte prst koji vam označava taj broj. Brojevi pre njega su desetice, posle njega jedinice. Na primer, ako množimo sa 7 i savijemo taj prst, imamo 6 prstiju pre i 3 prsta posle, dakle, odgovor je 63.

 

6. Dužina

Dužina

Kako bismo izmerili dužinu kada nam lenjir nije pri ruci, možemo koristiti prste. Iako ova metoda nije sasvim precizna jer svi imamo različite ruke, može nam biti od pomoći. Uostalom, možete proveriti ove dužine na svojim šakama, kako biste znali za ubuduće.

 

7. Određivanje uglova

Određivanje uglova
Raširite prste što je više moguće i položite ih na sto. Mali prst treba da je na dnu i on označava nulu, a ostali prsti prave uglove sa njim i pokazuju 30, 45, 60 ili 90 stepeni.

 

8. Odredite vreme do zalaska Sunca

Odredite vreme do zalaska Sunca

Spojite prste i podignite ih tako da Sunce leži na vašem kažiprstu. Sada izbojite prste do horizontalne linije. Svaki prst predstavlja približno 15 minuta.

Izvor: Fokuzz.com
Advertisements

Posted on 28. jula 2017., in Poučno. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. …Zgodno! Za neke stvari sam znao, a mnoge sam naučio…Hvala 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: