Advertisements

ZAŠTO POZITIVNO RAZMIŠLJANJE MOŽE DA VAS ZAKOPA

Mnogi su upali u zamku pozitivnog razmišljanja i poverovali da je samo potrebno da pozitivno razmišljaju, uz pozitivnu intenciju zamišljaju to što žele i da će svi njihovi problemi biti rešeni, sve želje ostvarene i svi ciljevi postignuti. Ponavljajući kao mantru “Kakve su ti misli, takav ti je život”, doprineli su tome da to postane floskula i kao da niko ne zna šta ove reči zaista znače. Sanjarenje nije isto što i imati san (i plan). Pozitivno razmišljanje može da nas zaglavi u režimu lepih misli i da nas odvoji od stvarnosti. To nikome neće pomoći da živi smislen i ispunjen život.

Pozitivno_razmišljanje_zamka.jpg
Knjige tipa „Misli i obogati se“, „Tajna“ i slične mnogima su vodilja i dokaz da je to moguće. Mislite da su se njihovi pisci obogatili tako što su samo pozitivno razmišljali i verovali u Zakon privlačenja? Ne. Oni su se obogatili tako što su prodavali nadu. Kao i oni prodavci čarobnih pilula za mršavljenje, sprejeva za sreću i čarobnih vodica. I oni su uložili trud, vreme i rad da naprave proizvod koji će plasirati na tržište.

Jedna često navođena anegdota kaže sledeće: Kada je Napoleon Hil izdao svoju knjigu „Misli i obogati se“, stajao je po knjižarama pokušavajući da ubedi ljude da je kupe. Jednom prilikom, Henri Ford je svratio do jedne od tih knjižara. Parkirao je poslednji model svog automobila ispred vrata i ušao da kupi neko lako štivo. Napoleon mu je prišao i počeo da hvali svoju knjigu predstavljajući je kao siguran metod uspeha. Ford ga je upitao: Vi ste pisac? Da! Ponosno je odgovorio Hil. Ford ga je, ne pogledavši knjigu dalje od naslova upitao: Da li ste došli ovde svojim kolima ili autobusom? Autobusom, odgovorio je Hil. Na šta mu je Ford rekao: Pogledajte napolje. Ono su moja kola, a ja sam Henri Ford. Vi obmanjujete ljude. Nemate čak ni svoja kola a usudili ste se da napišete knjigu „Misli i obogati se“. Ja nisam „mislio“ a obogatio sam se. Vi mislite, pa kad se obogatite javite mi se. To će biti dokaz. Knjiga nije dokaz.

Kažu da mu se nikada nije javio, čak i kada je već dobro zarađivao od prodaje svoje knjige i postao bogatiji. U odnosu na Fordovo bogatstvo, ostao je praktično siromašan.

Kako bilo da bilo, Fordova logika je jasna: Gledajte dokaze, ne priče. Pogledajte kako izgleda život onog koji vam prodaje recepte za uspeh. Samo lakoveran može da poveruje ćelavom čoveku koji prodaje čaroban preparat za rast kose. Pre nego što počnete da sledite savete različitih koučeva i gurua, pitajte ih ili se raspitajte kako im je taj čarobni recept koji nude doneo to što vama obećavaju. Šta su tačno radili? Koje korake su sledili? Gde su bili pre, a gde su sada koristeći baš taj svoj recept, pre nego što su napravili proizvod sa pričom o njemu.

Probudite se!

Pozitivno razmišljanje vam neće pomoći. Od njega možete imati više štete nego koristi. Pozitivno razmišljanje, ma kako pozitivno bilo, je ipak samo razmišljanje. Ako nastavite samo da razmišljate, nastavićete da se uljuljkujete. Samo razmišljanje vam neće doneti promenu koju želite. Plan i ciljana akcija hoće. Ne gubite dragoceno vreme. To je resurs koji ne možete da povratite. Kada ignorišete ili negirate situaciju koja vam ne odgovara a u kojoj se nalazite, znači da se ponašate po strategiji noja – stavljanju glave u pesak. To što nešto ne želiš da vidiš ne znači da ono ne postoji.

Pokušavajući da promenite nešto pozitivnim razmišljanjem u stvari negirate vašu sopstvenu realnost i obmanjujete sebe (a i druge). Ako ne znate gde se nalazite, ne možete ni da znate u kom smeru da krenete. Ako ne znate da li ste u Sarajevu ili Zagrebu, kako ćete znati na koju stranu treba da krenete da biste došli u Beograd? Ako ne stanete na vagu i shvatite i prihvatite koliko tačno kilograma imate viška, mislite li da ćete ih se osloboditi tako što ćete pozitivno razmišljati i nastaviti da ručkite tortice? Ako ne uvidite koliko ste usamljeni, da ste u vezi koja vam ne odgovara, da nemate dovoljno novca, da radite posao koji ne volite, da imate loše odnose sa porodicom, kako ćete moći da učinite ono što je potrebno da to promenite? Nikako!

Morate reći sebi istinu!

Osnovni preduslov za promenu je da kažete sebi istinu. Istina vas spušta na zemlju i dovodi u sadašnji trenutak. Ona otvara prolaz ka vašoj budućnosti. Skinite ružičaste naočare. Suočite se sa istinom, sa vašom trenutnom realnošću. A potom potpuno jasno definišite ono što želite, napravite plan i preduzmite ciljane akcije da to i ostvarite. Istina, jasnoća i ciljana akcija donose promenu i kreiraju rezultate koje ste izabrali da imate u svom životu.

Za vaš uspeh, i više od toga.
Neva Rajković

P.S.
Preduzmite prvu akciju. Preuzmite besplatnu e-knjigu ovde i počnite da radite.

Izvor: Kreiranje-uspeha.com

 

Advertisements

Posted on 27. jula 2017., in Poučno, Psihološki kutak and tagged , , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: