Marina Abramović uputila savet mladima: Za života ćeš imati jednu dobru ideju…

U Luizijana muzeju moderne umetnosti u Fredensborgu (35 km od Kopenhagena) upriličena je retrospekrivna izložba Marine Abramović, prva te vrste u Evropi, pod nazivom „Marina Abramović – Čistač“ (The Cleaner).

Malo umetnika u svetu izaziva tako jake emocije i rekacije kao pionirka telesne i umetnosti performansa Marina Abramović, piše u najavi izložbe na zvaničnom sajtu muzeja.

Izložba u Luizijani sastoji se od preko 100 radova koji obuhvataju više od pet decenija – od prvih skica koncepata, slika i zvučnih radova do prezentacija njenih performansa – uključujući i saradnju sa bivšim parnerom Ulajem. Deo izložbe su i ponovni performansi starijih radova.

Izložba počinje jednim od najintenzivnijih zvučnih radova, „Zvučni koridor (Rat)“ iz 1971, što je, zapravo, prolaz kroz uzani hodnik ispunjen zvucima mašinki, a završava se kasnijim transformativnim radovima gde je publika pozvana da se više uključi, kako sa sobom tako i sa drugima. Između ove dve krajnosti nalaze se i ostali  vodeći radovi umetnice, hronološki raspoređeni. Dinamika se menja između nasilnog i tišine, tela i duha, između umetnika i posmatrača.

Otpuštanje i razmena energije je stalna tema Marininih performansa. Čišćenje i pročišćenje, fizičko, mentalno i simbolično, uvek je prisutno i primenjivo pomoću različitih alata, od vatre, vriska i sapunice, do minerala, vremena i tišine.

Izložba traje do 22. oktobra.

Ovim povodom umetnica je dala savet svojim mlađim kolegama:

„Mislim da je glavno pitanje da li je neko uopšte umetnik. Odgovor na to je kao disanje: tu se ne postavlja pitanje da li dišeš ili ne, u suprotnom bi umro. Dakle, svako mora da se zapita da li čim otvori oči ima ideje i da li ga prati opsesija za stvaranjem. U tom slučaju je umetnik. Ali, nije veliki umetnik. Za to postoje druga pravila.

Ako hoćeš da budeš slavan i bogat, zaboravi. Novac i uspeh nisu cij, već sporedni efekat bavljenja umetnošću. Nekad ti se dese za života, nekada ne.

Veliki umetnici moraju da budu spremni na neuspeh, što sa mnogima nije slučaj. Kada steknete uspeh na jedan način, i javnost vas prihvati, nekako počinjete da nesvesno reprodukujete istu vrstu slika, ne rizikujete. Pravi umetnik uvek menja teritorije i ide tamo gde još nije bio. Ide u nepoznato i tamo je spreman i da omane.

Moj stari profesor dao mi je sjajan primer: Ako crtaš desnom rukom, toliko da postaješ virtuoz, da možeš da crtaš i zatvorenih očiju, smesta prebaci olovku u levu ruku. Jer kad nešto postane rutina, to je kraj svega.

Za života ćeš imati jednu dobru ideju, ako si stvarno dobar umetnik, možda dve ako si baš genije, ali budi pažljiva sa njima…“

Izvor: Blic

 

Posted on 4. jula 2017., in Kultura u izlogu, Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: