Pre 50 godina stotine hiljada mladih je bežalo od kuće, a „Bitlsi“ su to ovekovečili u pesmi

U pesmi (sa albuma „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“) radi se o devojci koja iznenada odlazi i ostavlja samo poruku da bi volela da može nešto više da kaže i o šoku i tuzi njenih roditelja kada su se probudili i saznali da je nema.

Pesma je zasnovana na istinitoj priči o Melani Kou, tinejdžerki iz severnog Londona čija je sudbina ispričana iz kontraugla, kao tugovanka njenih roditelja „dali smo joj većinu svog života / žrtvovali većinu svog života / dali smo joj sve što je novac mogao da kupi“.

Pesma je uspela da uhvati traumu „generacijskog jaza“ koji je naročito bio dubok krajem šezdesetih. Napisao ju je Pol Makartni, a onda je „grčki hor“ tuge dodao Džon Lenon.

Tinejdžerka u pesmi oseća „nešto iznutra što je mnogo godina potiskivala“ a Melani Kou je kasnije rekla medijima da je kao 17-godišnjakinja „imala sve što novac može da kupi – dijamante, bunde i kola – ali moji roditelji mi nijednom nisu rekli da me vole“.

Zanimljivo je da Pol Makartni nije prvi put video lice Melani Kou dok je čitao članak o njenom nestanku. Njih dvoje su se upoznali par godina ranije, kada je 13-godišnja Melani učestvovala u jednoj TV emisiji i pobedila u takmičenju u imitiranju u kojem je Makartni bio sudija.

– Nešto je verovatno kliknulo u njegovom umu kada je pročitao vest o devojci koja je pobegla od kuće tri godine kasnije – kazala je Kou za „Dejli mejl“ ove godine. Uznemirujuće priče o odbegloj deci punile su tabloide; Makartni je svojevremeno rekao da je „u to vreme bilo mnogo takvih priča“.

Karen Stoler, autorka knjige „Begunci“ (Runaways), kaže da je 1967. bila godina krize kada je panika zahvatila medije. Deca koja su se nekad igrala na ulicama sada su bežala u mesta vezana za kontrakulturu, poput Ist Vilidža u Njujorku ili okruga Hejt-Ešburi u San Francisku.

Između 1967. i 1971. preko pola miliona mladih u SAD je napustilo roditeljske domove i preselilo se u eksperimentalne zajednice. U kontekstu Vijetnamskog rata, begunac je, poput zatvorenika ili onoga ko je izbegavao vojsku, sticao politički status, nezaivsno od motivacije. Široka briga javnosti za ovaj fenomen ubrzo je stigla do Kongresa, što je dovelo do Zakona o odbeglim mladima iz 1974.

Emili Haris

Foto: Wikipedia Emili Haris

San Francisko je privlačio dezorijentisane mladiće i devojke iz cele zemlje, uključujući i grupu studenata iz predgrađa koji su stvorili urbanu gerilsku grupu, Simbionističku vojsku oslobođenja (SLA). Među njima je bila Emili Haris, uzorna studentkinja iz konzervativne ruralne Indijane. Nekoliko dana pre nego što je SLA, februara 1974, kidnapovala 19-godišnju Peti Herst (unuku izdavačkog magnata Vilijama Hersta), Harisova je napisala pismo roditeljima pokušavajući da objasni svoju radikalnu odluku.

„Vidim patnju svuda oko sebe. Vi ste izabrali da ignorišete tu realnost u svom životu ali ona svejedno postoji jer neki ljudi insistiraju na tome da budu bogati i po cenu krvi i znoja drugih ljudi. Ne vidim da sloboda i sreća leže u tome da zgrabim od drugog što više mogu. Ovo znači da više ne mogu da se poistovetim sa vašim težnjama za stvaranje udobnog života jer one zanemaruju napaćene živote koje drugi vode samo da bi preživeli.

Volim vas zbog nezavisnosti koju ste mi dali u prošlosti i zbog koje sam stigla do sadašnjeg trenutka, ali shvatam da se krećemo u sasvim različitim pravcima i nema nade da ćemo se vratiti u one prošle dane kada smo imali nešto zajedničko. Moja ljubav prema vama je nepromenjena, ali moja ljubav za druge ljude i svrhe daleko ju je nadmašila. Zbogom prošlosti, napred u budućnost“.

Hipi komuna, Palm Springs, 1969.

Foto: Wikiwatcher1 / Wikipedia Hipi komuna, Palm Springs, 1969.

Za aktiviste nove levice, prošlost je bila nepovratno ukaljana opresivnim silama – društvo je trebaloi zgraditi od nule. Nova zajednica ravnopravih bila bi bez hijerarhije, patrijarhata, rasizma i „lažnih potreba“ potrošačkog društva i organizovane religije. To novo društvo bi eliminisalo otuđenost i stvorilo zajednicu mladih koji su se, poput tinejdžerke u „She’s Leaving Home“, godinama osećali usamljeno.

U središtu ove vizije nalazio se do tada neviđeni napad na porodicu -viđenu kao izvor tlačenja u ime očuvanja društvenog poretka. Filozofija slobodne ljubavi izražavala je pobunu protiv lanaca monogamije. Konzumerizam je izazivao zavist, mongamija je potiskivala želje, stvarala neuroze i zarobljavala ženu u kući. Umesto da nasleđuju postojeće društveno ustrojenje, komune su htele da stvore sopstvene identitete.

Te zajednice su želele da budu van domašaja zakona i morala kapitalističkog društva. Umetnički izraz te ideje vidi se u filmu „Čovek od pruća“ (1973) Robina Hardija, zasnovan na romanu „Ritual“ (1963) Dejvida Pinera. U jednom keltskom kultu u škotskim Hebridima, slobodna ljubav se proslavlja kao religiozni obred, sa idealom paganske slobode nasuprot hrišćanskoj tradiciji.

Pokret „povratak zemlji“ bio je zamišljen kao povratak idealu prošlosti u kojoj je čovek živeo u harmoniji sa prirodom. U pokušaju da odrazi tu ravnotežu, neke komune su prihvatile dizajn geodetske kupole Bakminstera Fulera – rešetkastu školjkastu struktura u kojoj krhki delovi podržavaju jedni druge i tako stvaraju snažnu celinu. U organizacionim terminima, komune su htele da oponašaju ovu ideju „organizama mnogih koji se ponašaju kao jedan“.

No, ova organska ravnoteža je bila loš model vlade i komune se nisu vratile prirodnoj pravdi već prirodnom stanju. Odbacivanjem prisilne kulture zakona, one su uklonile pravila koja su obuzdavala ljudsko ponašanje i snažne ličnosti postajale su dominantne. Na kraju je stvorena dinamika patrijarhata od koje su mladi i pobegli na prvom mestu.

Mladi na Vudstoku 1969.

Foto: Ric Manning / Wikipedia Mladi na Vudstoku 1969.

U Zalivskoj oblasti u Kaliforniji SLA je pokušavala da živi revoluciju deleći sve, od radova u kuhinji do četkice za zube. Ali njihov eksperiment o slobodnoj ljubavi ubrzo je razočarao mlade „drugarice“ poput Emili Haris. Oslobođene ludačke košulje zvane monogamija, one su postale robinje libida dominantnih muškaraca: umesto da ima jednog „gospodara“ (učitelja), ženska pripadnica zajednice imala je više njih. Nijedna devojka nije morala da pristane na to ali, kako je preobraćeni Peti Herst kasnije pisala, „bilo je ‘drugarski’ reći ‘da'“.

Čak i kada su se komune rasturile, njihove radikalne zamisli su opstale – a potpirivale su ih kroporativne snage kojima su se nekada opirale. Prošle godine i „Gugl“ i „Epl“ su otkrili planove za nove kancelarije u Silicijumskoj dolini sa dizjanom koji upadljivo podseća na raniju viziju budućnosti.

Ovu promenu – iz kontrakultue u sajberkulturu – propagirao je uticajni magazin „Whole Earth Catalog“ Stjuarta Brenda, objavljivan između 1968. i 1971. Stiv Džobs je taj katalog opisao kao „Gugl u papirnom obliku“ a kancelarije su mu se nalazile u pokretnoj geodetskoj kupoli. Taj stil je postao poznat kao „hipi modernizam“, definisan mekanim, kružnim oblicima, u kontrastu sa oštrim, nefleksibilnim zgradama povezivanim sa birokratskim modernizmom.

Odbegle mlade osobe svoje oslobođenje su vezivale za drugačiju viziju sebe, u zajednici van zamki porodičnog života i privatnog vlasnište. Da biste stekli utisak koliko su se mnogi odrekli vizije ne morate da idete dalje od junakinje iz pesme „She’s Leaving Home“. Pedeset godina kasnije, Melani Kou je udata i ima dvoje dece. Ova pobegulja sada vodi agenciju za nekretnine u Španiji.

Izvor: Blic

Posted on 26. juna 2017., in Iz sveta muzike, Preporuka. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. …Mislim da se ta kontrakultura i danas događa, ali malo na drugačiji, eko-online način…

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: