Advertisements

Lepota bala: petominutni vodič kroz balske haljine

Delikatno i egzotično doterane, napravljene od luksuznih tkanina, balske haljine su najformalniji odevni predmeti za društvene prigode. Ukrašene čipkom, biserima, šljokicama, vezom, naborima, svilenim trakama. Tkanine koje su se najčešće koristile su: saten, svila, taft i somot. Dekoltirane, spuštenih ramena, oblik balskih haljina se nije promenio mnogo od sredine 19. veka.

ball-gowns-800-x-400

Era regenstva

Za vreme ove ere, balske haljine su imale siluetu carskog stila, sa visokim strukom, kratkim rukavima i uskom suknjom. Široko prihvaćen nakon Francuske revolucije, neoklasični stil nastao od „chitons“ – tunike koje su se nosile u Antičkoj Grčkoj, prebačene preko ramena i kačene broševima.

Renesansna umetnička dela su inspirisala pufnaste rukave i dekorativnu tehniku „slashing“ (rasecanje) – pravljenje malih rezova na tkanini kako bi porub u boji bio otkriven. Ulepšane zlatnim nitima ili svetlucavim perlicama, ove raskošne haljine su blistale na svetlosti sveća u plesnim dvoranama.

Za nežan i sanjalački izgled, tanki i providni materijali su bili prijatniji za nošenje na prepunom plesnom podijumu.

Viktorijanska era

U Viktorijanskoj eri, suknje su počele da se šire. Slojevi i slojevi podsuknji su pomogli u dobijanju punoće, ali su zbog vrućine i težine bile teške za nošenje. Odevni predmet koji je služio kao okvir – krinolina, omogućio je širinu bez težine.

Inspirisana vladavinom Čarlsa II, ova balska haljina je bila najglamuroznija od sve odeće Kraljice Viktorije. Brokat za podsuknju je tkan u Indiji. Kopija venecijanske heklane čipke iz 17. veka, napravljena  je u Irskoj i možda kupljena na Velikoj Izložbi 1851. godine.

Krinoline su bile popularne 1850-tih i 1860-tih, dostizale su obim od skoro 6 metara. Početkom 1870-tih, postala je moderna uža silueta, a više pažnje je davano pozadini suknje. Suknje su imale šlepove koji su bili pričvršćeni u „bustle“.

Krajem 19. veka, bustlovi su izašli iz mode, a suknje su bile jednostavno zvonaste.

 

Edvardijanska era

Za ovu eru su bile karakteristične balske haljine sa „s-oblinama“. Istaći se na balu bio je izazov čak i za dobrostojeće porodice. Sa gustiim, prvorazrednim perlama, prvu prikazanu haljinu nosila je članica porodice Astor, dok joj je prelepo svetlucala na podijumu za igru.

Burne dvadesete i kasnije

Tokom 1920-tih, rubovi i dekoracije su postali raskošniji. Posle strahota Prvog svetskog rata, ljudi su želeli da puštaju kosu. Žene su našle novi smisao u oslobođenju od njihove tradicionalne uloge u društvu. Oblačile su haljine smele dužine do kolena, kršeći društvene i seksualne norme – poznate kao pežorativ „flappers“ (šiparice).

Formalnosti su zauzele drugo mesto, ali su haljine i dalje bile svetlucave i glamurozne. Svaka zabava je imala kraj. Burne dvadesete su ustupile mesto 1930-tim i Velikoj Depresiji, balske haljine su postale konzervativnije.

Posle kraja Drugog svetskog rata, Krisijan Dior je podstakao novu eru dekadencije sa njegovim „novim izgledom“ – sečena linija struka i pune suknje. 1950-te su bile zlatno doba za balske haljine dizajnirane u Britaniji.

Pogledajte ove snimke:

 

 

Izvor: Fiveminutehistory.com

Prevela sa engleskog na srpski jezik Nevena Vuksanović iz Kostolca

Advertisements

Posted on 21. juna 2017., in Iz istorije, Svaštara, Zanimljivosti and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. …Vrlo zanimljiv i informativan članak o povijesti mode u zadnjih nekoliko stoljeća. Iako nikada neću shvatiti kako su žene imale živaca nositi te ogromne krinoline, a ispod njih one užasne steznike. Na njega se mogu nadovezati sa svojim člankom koji se više bavi modom druge polovice 20. st.: https://libertasnova.wordpress.com/2017/02/13/modus-vivendi-ogled-o-politickom-ekonomskom-i-drustvenom-u-modi-by-ivana-bioncina/

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: