Advertisements

Bill Gates preporučuje 5 knjiga za leto

Bill Gates, osnivač softverskog giganta Microsoft, često voli da ljudima preporučuje knjige koje su na njega ostavili najveći utisak. Najčešće to radi krajem godine, ali nekad nas počasti svojim preporukama i pred letnju sezonu. Upoznajte se sa 5 naslova koje je pripremio za nas ovoga puta.

bill-gates

1. Trevor Noah Born a Crime

U ovom bestseleru, komičar Trevor Noah, danas najpoznatiji kao voditelj popularne emisije The Daily Show, se priseća svog odrastanja za vreme aparthejda u Južnoafričkoj Republici. Naslov knjige aludira na činjenicu da je Trevor dete crne majke i belog oca, na šta se nije gledalo sa odobravanjem u to vreme. Mada knjiga ima tragične momente, postoji i dosta toga inspirativnog i pozitivnog u njoj. Gates komentariše: „Neke od priča iz života Trevora Noahe će vas stvarno nasmejati.“

Trevor Noah „Born a crime“Trevor Noah „Born a crime“

2. Maylis de Kerangal The Heart

Ovaj roman je Billu preporučila njegova žena Melinda. Priča se bavi velikom dilemom roditelja jednog mladića koji je preživeo saobraćajnu nesreću. Naime, njemu mozak nije ostao u životu, ali mu srce i dalje kuca, pa je na roditeljima da odluče da li će donirati srce nekom drugom ili će još držati svog sina na aparatima, bez izgleda za povratak moždanih funkcija. Povodom knjige, Bill Gates je izjavio: „Ovaj roman je nešto najbliže poeziji što sam pročitao.“

Maylis de Kerangal „The Heart“Maylis de Kerangal „The Heart“

3. J.D. Vance Hillbilly Elegy

Autobiografija J.D. Vance naširoko je prepoznata kao jedna od najprovokativnijih knjiga u poslednjih godinu dana, a uskoro će biti pretvorena i u film. Njena glavna tema je siromaštvo u regionima oko Apalačkih planina u SAD. J.D. Vance smatra da je najveći razlog ekonomskog propadanja ovih regiona nedostatak lične odgovornosti stanovništva i slavljelje pogrešnih vrednosti koje ne dovode do ispunjavajućeg i produktivnog života u dugom roku. Bill Gates je veoma pohvalio knjigu jer iz prve ruke pruža uvid u socioekonomske probleme sa kojim se suočavaju siromašni ljudi u SAD.

J.D. Vance „Hillbilly Elegy“J.D. Vance „Hillbilly Elegy“

4. Yuval Noah Harari Homo Deus

Bill Gates je prošle godine preporučio jedno drugo delo istog autora, knjigu Sapiens: A Brief History of Humankind. Homo Deus je njen nastavak u kome Yuval Noah Harari spekuliše kako bi izgledao svet kada više ne bi bilo rata, bolesti i siromaštva. Knjiga je ostavila veliki utisak na Gatesa iako se on ne slaže sa mnogim stavovima njenog autora.

Yuval Noah Harari „Homo Deus“Yuval Noah Harari „Homo Deus“

5. Jimmy Carter A Full Life

Memoari bivšeg američkog predsednika Jimmyija Cartera su veoma impresionirali Billa Gatesa. U njima, Carter se priseća svog odrastanja u ruralnoj Džordžiji, u kući bez tekuće vode i struje, kao i karijere u privredi, politici i humanitarnim organizacijama. Gates se dosta pohvalno izrazio o knjizi i smatra da je njen izlazak relevantan za sadašnji trenutak, u kome javnost nema mnogo poverenja u političare i institucije sistema.

 Jimmy Carter „A Full Life“Jimmy Carter „A Full Life“

Advertisements

Posted on 21. juna 2017., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. …Otkako je predao vodstvo Microsofta drugima u ruke, Gates ima i previše slobodnog vremena! 😉

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: