Advertisements

Dečje knjige: Akteri seku ruke, vade srce…

U dečjim knjigama sve je više opisa nasilja i takvih ilustracija. Tako se u prodaji mogu naći verzije bajki u kojima Pepeljugine sestre seku prste i pete da bi obule cipelicu, pa bajke sve više podsećaju na horor filmove!

Dečje knjige: Akteri seku ruke, vade srce...

Kada su Jovana i Lazar Mihailović iz Niša počeli da čitaju priče iz knjige „365 bajki za svaki dan“ koju su kupili svom trogodišnjem sinu, nisu mogli ni da pretpostave kakvo ih strašno iznenađenje čeka. Neke od priča su bile toliko nasilne, da je i njima bilo nelagodno, a taj osećaj su dodatno pojačale pojedine ilustracije, koje su više podsećale na horor filmove nego na scene iz dečjih priča.

Tako u priči „Pas i vrabac“ kočijaševa žena u pokušaju da ubije vrapca zabija kočijašu nož u usta i ubija ga na mestu, što je propraćeno brutalnom ilustracijom tog čina. U priči „Vrapci i slon“, detlić kopa oči slonu iz osvete, dok u jednoj priči delfin zaranja i davi majmuna jer ga je – slagao.

U jednoj od priča lopov odseca glavu petlu, u priči „Stojan i ekser“ jedan od aktera kači na ekser u kući „magareću lešinu“, dok u bajci „Tri hirurga“ akteri sebi seku ruku, vade srce, čupaju oko

„Šokirao sam se kada sam detetu počeo da čitam jer je sadržaj pojedinih priča bio previše nasilan. Radnja je degutantna i odraslim osobama, a kamoli deci. Knjige nisu jeftine, tako da tako nešto nismo očekivali“, ispričao je za „Alo!“ Lazar.

Njegova supruga je za taj list rekla da se za naizgled lepo zamišljenu i uređenu knjigu sa bajkama ispostavilo da je nešto što treba sklanjati od dece.

„Ovo je degutantno i odraslom čoveku koji je formiran kao ličnost, a o tome da li deci treba plasirati ovakav sadržaj od malih nogu, ne bih ni da pričam. Sramotno je da ne postoji bolja kontrola sadržaja koji je namenjen deci“, kaže Jovana.

U izdavačkoj kući su objasnili da je prvo izdanje knjiga sa pričama iz celog sveta bilo određeno strogim ugovorom i da ništa nije smelo da se promeni, ali planiraju da u slučaju novog izdanja sklope labilniji ugovor koji će im dozvoliti da koriguju i zamene sporne bajke.

Izvor: Mondo.rs

 

Advertisements

Posted on 9. juna 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. …Sve je to produkt ovog poremećenog društva, društva gdje su sve važne vrijednosti iskrivljene, gdje je nasilje prevladalo nad zdravim razumom. A to najviše odgovara onima na vlasti i medijskim kućama, jer to se prodaje, a najbolje mušterije su djeca, koja sve to upijaju, ne znajući razliku između stvarnosti i mašte. Nažalost, to nije ništa novo, već desetljećima se to radi, počevši od subliminalnih poruka Disney-evih crtića, pa sve do pretjeranog iako skrivenog nasilja u mnogim dječjim knjigama.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: