Advertisements

Tajne nagrađivanih pisaca

Nijedan pravi pisac – bar su tako govorili oni pravi – ne počinje da piše zbog toga što želi da dobije nagradu. Nagrada dođe kasnije. Ona ne menja kvalitet knjige, ali može da pridobije čitaoce. Neko mudar je rekao da su nagrade uvek u srazmeri s radom i žrtvama i da su samo aplauz discipline. Zato i ne čudi što mnogi odlučuju da biraju na osnovu kvaliteta kojem veruju i onih nagrada koje traju. Ko nije čuo za Nagradu Neven, najstariju i najznačajniju u oblasti kulture za decu, koja od 1955. godine podstiče stvaralaštvo za decu i afirmiše najuspešnija ostvarenja i autore?

Tajne nagrađivanih pisaca

Upravo je debitantski roman Ivane Nešić Zelenbabini darovi, u izdanju Kreativnog centra, proglašen najboljim delom iz oblasti beletristike za 2013. godinu i do danas je ostao omiljeno štivo mlađih osnovaca. Ta nagrada bila je podsticaj ovoj mladoj domaćoj spisateljici da napiše podjednako fascinantan nastavak – Tajnu nemuštog jezika – koji je naredne godine osvojio Nagradu Zmajevih dečjih igara za najbolji roman za mlade. U obrazloženju nagrade navodi se da je on napisan „vešto, klasično epskim širokim manirom, okom za efektnost detalja, uz vrcavost malih ironijski obojenih deonica i balansiranje duhovitog i dramatičnog“.

Još jedno vrlo poznato i nagrađivano ime u oblasti o kojoj je reč jeste Vesna Aleksić, autorka više od dvadeset knjiga za decu. Ona je prikupila sve najznačajnije književne nagrade: Neven, Nagradu Politikinog Zabavnika, Nagradu Rade Obrenović i Nagradu Zmajevih dečjih igara za celokupno delo. Vesna Aleksić kaže da pišući traga za najvećom tajnom – kako odrasti a ne izgubiti dete u sebi. Dok se iščekuje njena nova knjiga, podsećamo na Lovca na maslačke, koji je dobio nagradu dečje kritike Dositejevo pero za 2014. godinu, piscima omiljenu nagradu jer su u „najoštrijem i najiskrenijem“ žiriju, kako ga nazivaju, isključivo – deca.

Veoma nagrađivani bugarski pisac Aleksandar Sekulov privukao je izuzetno veliku pažnju kao gost Beogradskog sajma knjiga pre dve godine, a s novim romanom Lutalica i njegovi sinovi u izdanju Kreativnog centra zaplovio je u vode pisaca za decu dirljivom pričom o očevima i sinovima, neispunjenim očekivanjima i uzajamnim osudama, ali i pobedi ljubavi. Još jedan adut Kreativnog centra jeste Pokvarni dom Danijele Fišerove, nagrađivane češke književnice, koja je upravo za ovaj naslov dobila nagradu za najbolju dečju knjigu na češkom 2014. godine.

Izvor: Nedeljnik.rs

 

Advertisements

Posted on 8. juna 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: