Advertisements

Wim Hof metoda – kako da izlečite sami sebe

Wim Hof, rođen 1959. godine u Holandiji, poznatiji u svetu kao Ledeni čovek (The Iceman), nakon tragedije koje ga je zadesila u životu, rešio je svoju tugu da izleči uz pomoć veoma neobične, ali ipak, izuzetno stare metode. Kombinujući meditaciju, specifičnu tehniku disanja i izlaganje tela hladnoći, stvorio je jednu novu metodu samoizlečenja, po kojoj se u svetu proslavio. Ova tehnika je delotvorna i ima logike, ali sa njom morate biti izuzetno pažljivi. Nije za svakog, već samo za jake i izdržljive.

Metoda se sastoji iz ovladavanja procesa disanja, hladnih tuševa i ledenih kupki. I naravno, iz posvećenosti onome što radite.

Disanje:

 1. Smestite se udobno – sedite u joga pozu, sa pravim leđima;
 2. 30 puta udahnite i izdahnite – kao da naduvavate balon;
 3. Duboko disanje je potrebno – udahnete do punih pluća;
 4. Kada udahnete, zadržite dah 10-15 sekundi;
 5. U trenucima dok zadržavate dah, možete da radite sklekove ili neke druge vežbe, a možete jednostavno i da se fokusirate na svoje telo – na skeniranje blokada u svom telu;
 6. Izdahnete;
 7. Ponovite sve dok ne završite ciklus od 30 udisaja i izdisaja;
 8. Ako osetite da vam se vrti u glavi ili vam nešto zadaje bol, izađite iz poze i lezite na leđa. Dišite jednostavno opet i prekinite sa metodom. Ova metoda nije za sve ljude i po svaku cenu.

Hladni tuševi

Wim Hof preporučuje izloženost hladnoći zbog jačanja tela. Ako ste osetljive prirode, počnite prvo sa prohladnim, onda sa hladnim tuševima. Krenete od stopala, nogu, stomaka, ramena, vrata, leđa i tek na kraju glavom. U početku ćete doživeti šok, počećete da drhtite, ubrzano dišete, ali to je normalno. Samo ostanite mirni i usresredite se na disanje. Zažmurite i pokušajte da prigrlite hladnoću. I dišite. Trideset udisaja i izdisaja.

Ako se ne osećate prijatno nakon toga, zagrejte svoje telo što pre je moguće.

Ledene kupke

Nakon što ste se nekoliko nedelja privikavali na tuširanje hladnom vodom, spremni ste da krenete sa ledenim kupkama. U snimku sam videla da se autor ove metode potapa u bure puno sitnog leda, ili da uđe u rupu isečenu u zaleđenom jezeru. Čak je demonstrirao ledenu kupku na jednoj TED konferenciji. Meni je to malo ekstremno, ne bih iskreno probala, mislim da su mi i ledeni tuševi dovoljni, ali vi ako želite, slobodno. Zaledite u zamrzivač plastične flaša sa ledom, zatim ih isitnite lepo sa nekim čekićem i sipate u kadu koju ste prethodno napunili hladnom vodom. Temperatura vode bi trebalo da bude oko 10-12 stepeni. Možete ubaciti i so u vodu, zdravije je. Opustite se, dišite i lezite oko deset minuta u počeku. Nakon kupke, poželjno je popiti neki vrući čaj i otići u šetnju.

wim-hof-method-iceman1

Setih se da su mi pričali kumovi koji žive u Švedskoj, da deca tamo već u osnovnoj školi imaju obavezno plivanje u bazenima sa hladnom vodom. Zbog jačanja zdravlja. I ovo je slično.

Više o ovoj metodi možete saznati sa njegovog sajta i iz sledećih snimaka:

 

Advertisements

Posted on 6. juna 2017., in Zanimljivosti, Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. 3 komentara.

 1. Marko Dulkanovic

  Dosta bitnih stvari u tekstu nije dobro prevedeno. Naročito disanje-30 punih udisaja iz dijafragme, izdisaji ne skroz kako bi uvek bilo kiseonika u sistemu. Pun udisaj oko sekund, izdisaj oko sekund. Disanje iz dijafragme prvo puni donji a zatim i gornji deo pluća, a kako Wim Hof kaže, nakon gornjeg dela pluća, kiseonik šaljemo u glavu…njegovom tehnikom disanja,koja je bazirana na Tibetanskoj Tummo meditaciji, unosimo kiseonik u ceo sistem, a izbacujemo ugljen-dioksid, i stvaramo alkalnu ,zdravu, sredinu. Hladno služi da se aktivira samostalni autonomni nervni sistem, koji je odgovoran za mnoge vitalne funkcije u organizmu, a onda i uspostavi i veza,odnosno kontrola nad njim a onda i sopstvenim zdravljem, imunim sistemom, i uopšteno iskoristi potencijal organizma. Uporedo se i bele,štetne masnoće pretvaraju u korisne,braon masnoće koje služe da se održi temperatura organizma u hladnim uslovima. “Ledene kupke” imaju veliku primenu u vrhunskom sportu kod brzog oporavka organizma. Wim Hof je još jedan od ljudi koji dokazuje da su ljudske mogućnosti mnogo veće od onog čemu nas uče , i da ima mnogo prostih, logičkih načina da se to dokaže i iskoristi za opštu dobrobit.

  Sviđa mi se

 2. Nakon 30 udisaja i izdisaja, nakon izdisaja, zadrži se vazduh dokle god može bez problema da se izdrži, onda se maksimalno udahne i zadrži vazduh 15 sekundi. Nakon toga se radi sledeća serija, 3 serije disanja ukupno.

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: