Advertisements

Ovo je Narodna biblioteka u Prištini

Ovo je Narodna biblioteka u Prištini: Neki kažu da je prelepa, a svetski mediji da je najružnija građevina na planeti. Narodna biblioteka u Prištini je delo hrvatskog arhitekte Andrije Mutnjakovića i počela je sa radom 1982. godine, a njen izgled inspirisan je pčelinjim saćem. Prema Narodnoj biblioteci u Prištini niko nije ravnodušan! Jedni ovu zanimljivu građevinu hvale, drugi kude njen izgled, pa se biblioteka zadnjih dana ni kriva ni dužna našla u centru pažnje.

Tako Jutarnji list piše da je nacionalna i univerzitetska biblioteka u Prištini, u strogoj konkurenciji, izabrana za jednu od devet građevina na svetu koje ove godine dobijaju status “čuda arhitekture moderne”.

To znači da će prestižna fondacija Getty, najbogatija umetnička institucija na svetu, uložiti novac u njeno očuvanje.

Svake godine njihov stručni tim bira prioritete među najboljim delima 20. i 21. veka koje treba očuvati i osigurati im obnovu koja je često vrlo skupa.

Biblioteka je dobila sredstva za izradu plana upravljanja, što znači predradnju i pripremu podloge koja dalje vodi u dobijanje većeg dela sredstva za obnovu objekta. Reč je o prvoj zgradi u regiji kojoj je Getty dodelila sredstva za zaštitu.

Do sada su takvu pomoć dobijale zgrade svetski poznatih arhitekata, na primer, neka dela Le Korbizjea. Na veb stranicama donatora biblioteka u Prištini opisana je kao “šarmantna papazjanija stilova, materijala i referenci”.

Dok su drugi sasvim suprotnog mišljenja, pa je tako britanski Telegraf, biblioteku iz Prištine smestio na listu deset najružnijih zgrada na svetu! 

suhejlo

Biblioteka u Prištini je delo hrvatskog arhitekte Andrije Mutnjakovića i počela je sa radom 1982. godine, a njen izgled inspirisan je pčelinjim saćem.

Na listi najružnijih građevina uz našu biblioteku su se našli i sedište kompanije Aldar u Abu Dabiju, Hotel Lisabon u Makau, zgrada Korpa u Njujorku, slovački radio u Bratislavi, zgrada sedišta obaveštajne službe u Londonu, katedrala Isusa Hrista u Liverpulu, Ruska ambasada u Havani na Kubi…

Izvor: Telegraf

Advertisements

Posted on 10. maja 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: