Danas je Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 9. maj biće obeleženi u Srbiji i širom Evrope nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata.

Ove godine se obeležava 72. godina od završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

1504547149572fbb2a34f1e592655847_v4_big

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Manifestacija „Besmrtni puk“, kojom se odaje počast poginulima u Drugom svetskom ratu, prvi put je 7. maja održana u glavnom radu Kine, Pekingu, blizu Ruskog kulturnog centra. Komemorativni marš organizovan je i u brojnim drugim gradovima Evrope i sveta.

Na Dan Pobede nad fašizmom – 9. maja 2017. godine,  u Srbiji će se po drugi put održati šetnja „Besmrtnog puka“. Učesnici manifestacije će ponovo izaći na ulice Beograda sa portretima svojih bližnjih.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, prethodnice Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Izvor: b92

Posted on 9. maja 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: