Upoznajte Koru Perl – dekadentnu francusku kurtizanu iz XIX veka

Kora Perl je bila kurtizana u XIX veku, dobro poznata u francuskom društvu, koje je uživalo u njenoj ozloglašenosti. Dok je bila ulična kurtizana, ostvarila je vezu sa klijentom, gospodinom Rubisom, koji joj je omogućio da se preseli u bolji smeštaj, naučio je osnovama „uličnog biznisa“ i promovisao njene veštine. Šest godina kasnije, iako je bila zaljubljena u njegov uticaj i nije nameravala da ga ostavi, sudbina je imala druge planove za nju, jer je gospodin Rubis umro do srčanog udara.

cora

Njen prvi uticajni ljubavnik imao je mnogo titula, dvadesetpetogodišnji Viktor Masena, treći vojvoda od Rivolija i peti princ od Eslinga. Tretirao ju je luksuzno, obasipao nakitom, obezbeđivao joj sluge, privatnog kuvara i novac. Kada je odlazila na trke konja, u kazina, u elegantno odmaralište u Badenu (Nemačka), on je sve to finasirao. Kupio joj je konja i postala je jahačica. Zabeleženo je da je jahala kao amazonka i da je bila nežnija prema konju nego prema ljubavnicima. Njeno „drugarstvo“ sa Masenom je trajalo pet godina, dok je svoje usluge paralelno pružala Princu Ahilu Muratu, muškarcu koji je bio nešto stariji od Masene.

130-1-640x463

Već 1860. godine, gospođica Perl je bila najslavnija prostitutka u višim društvenim slojevima u Parizu. Bila je ljubavnica više istaknutih aristokrata, uključujući i vojvodu Ludovika od Gramon–Kaderusa, princa od Orindža – naslednika holandskog prestola i najvažnijeg od svih njih – vojvode Šarla od Mornija, polubrata imperatora Napoleona III. Poslednji je velikodušno doprineo luksuznom životu koji je Perl zahtevala.

Perl je 1864. godine iznajmila zamak u regiji Loret, poznat kao „Chateau Beausejour“ – predivan boravak. Bila je to ekstravagantno ukrašena rezidencija, besprekornog enterijera, nameštaja i stakla. U njenoj privatnoj spavaćoj sobi je postojala bronzana kada, ukrašena njenim inicijalima.

Zamak je bio zamišljen tako da se u njemu organizuju gala događaji. Glavni kuvar nije smeo da štedi u pripremi fantastičnih obroka. Retko je bilo manje od petnaest ljudi za stolom. Perl je pravila slobodne i neočekivane zabave, koje su bile izvanredne i preterano dramatične. Na feštama, ona je bila u centru pažnje. U toku jednog ovakvog gala događaja, upozorila je goste da se pripreme za sledeće jelo koje će biti posluženo. Ono što se desilo, bilo je zaprepašćujuće. Sledeće jelo je bila lično Kora Perl! Smerno se pojavila, ležeći na velikom srebrnom poslužavniku, kompletno gola, posuta peršunom. Poslužavnik su nosila četiri krupna muškarca obučena u konobare.

Napoleon Džozef Šarl Pol Bonaparta, ugledni rođak imperatora Bonaparte, bio je njen najveći i najposvećeniji obožavalac. Prekomerno bogatog, četrdesetdvogodišnjeg princa, upoznala je 1868. godine i njihova veza je trajala devet godina. To je bila Korina najduža veza. Kupio joj je nekoliko kuća, jedna od njih je i originalna palata „Les Petites Tuileries“.

Na maskenbalu 1860. godine, na kom je prisustovala elita pariskog društva, izazvala je zaprepašćenje kada se pojavila obučena kao Eva. Stepen golotinje se veoma malo razlikovao od originala iz Biblije. Perl je uvek bila oduševljena pokazujući svoje fizičke čari publici.

132-3-518x640

Ulogu Kupida u opereti Orfej u podzemlju, Žaka Ofenbaha, je dobila 1867. godine. Opereta se izvodila u pozorištu „Theatre Bouffes – Parisien“. Zabeleženo je da se Kora Perl na sceni pojavljivala polugola. Te večeri, celokupno članstvo muškog Džokej – kluba je bilo prisutno u pozorištu. Skoro da je svaki plemić bio tamo. To je bio ogroman uspeh.

Vrhunac zvanja Kore Perl, kao kurtizane, bio je od 1865. do 1870. godine. U biografiji Kore Perl „Biser iz Plimuta“ koju je napisao W.H. Holden 1950. godine, zabeleženo je da je ona regularno slala novac ocu u Americi i majci u Engleskoj. Smatrala je da novac služi za trošenje i luksuzni život i da bi je doveo na vrh društvene skale.

Istaknuti dizajner i krojač Čarls Frederik Wort je po narudžbini napravio garderober za nju. Samo njen nakit je procenjen na više od milion franaka. I na kraju, posedovala je tri kuće. Kako je njen zanat napredovao, pokloni njenih dobrotvora su morali biti skupi i nadahnjujući. Od svojih prosaca je pravila rivale. Eskalacija je povećavala cenu njenih usluga. Na svom vrhuncu, mogla je da zahteva deset hiljada franaka za veče provedeno u njenom društvu.

Inventivno se oblačila, uvek sa namerom izazivanja šoka ili strahopoštovanja ili oboje. Teodor de Banvil je zabeležio da je volela da farba svoju kosu u smele boje. Jednom je viđena u svojoj kočiji unutrašnjosti boje limuna i kose iste boje. Tako je garderoba njenog psa bila plava kao i njena haljina. Koristila je skupu šminku za kapke i trepavice, na lice je stavljala puder od srebra da bi dobila biserni sjaj. Njena šminka je opisana kao „preterano drska“.

Piće koje je inspirisano Korom Perl „Suze Kore Perl“ postalo je popularno 1867. godine. Iste godine, Alfred Delvi je napisao posvetu Kori u „Zadovoljstvima Pariza“: „Madam, danas ste preokupacija, skandal, renome i zdravica Pariza, sve u isto vreme. Svaki razgovor, bilo gde je samo o Vama.“

Izvor: Thevintagenews.com

Prevela sa engleskog i tekst preradila: Nevena Vuksanović iz Kostolca

Posted on 27. marta 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: