Advertisements

Mitovi koji postoje u skoro svim religijama

Mundo Esotérico y Paranormal

Veliki potop

Priča o Nojevoj barci, koja je sadržana u Knjizi Postanja, nije originalna. Mnogi autori smatraju da je inspirisana epom o Gilgamešu, jednim od najupečatljivijih mesopotamskih mitova iz XIV veka pre nove ere. U vedskim spisima se takođe nalazi mit o potopu, a Bartolome de las Kasas otkriva sličan mit kod Kekči naroda, koji su bili majanski srodnici.
Ovaj mit dele: hrišćanstvo, judaizam, hinduizam, majanska i astečka verovanja i mesopotamski kultovi.

Vrt Adama i Eve

Hrišćanski i jevrejski mit opisuju Eden i njegov rajski vrt koji je odabrao Bog gde bi Adam živeo u savršenoj sreći da nije prekršio njegova naređenja. Ovaj mit zagolicao je maštu mnogim avanturistima i istraživačima koji su mu obezbedili čast i ugled. Međutim, ponavlja se i u drugim verovanjima: sumerska mitologija opisuje kraljevstvo boga Enkija koji je stvorio ljude i smestio ih u voćnjak, da bi ih na kraju, razočaran, iz njega izbacio. Mit i njegove različite varijante pominju se mnogo puta i u Kuranu.
Ovaj mit dele: hrišćanstvo, judaizam, mesopotamski kultovi i islam.

The Dallas Institute of Humanities and Culture

Sudnji dan

Hrišćanstvo vezuje kraj vremena sa parusijom, drugim Hristovim dolaskom na svet (nakon Antihrista). U budizmu, ličnost zadužena za početak nove ere i mira nakon apokalipse je Maitreja, dok Jevreji iščekuju Mesija koji će obnoviti Jerusalimski hram. Mit je prisutan i u paganskim religijama. U nordijskoj mitologiji, Ragnarok predstavlja poslednju bitku bogova protiv zla.
Ovaj mit dele: budizam, hinduizam, islam, hrišćanstvo, judaizam i nordijska mitologija.

Nebo

Nebo predstavlja simbol i stub hrišćanstva, ali je isto tako prisutno i u paganskim religijama. To je Miktlan za Asteke, dok je za Grke to Olimp, mesto gde su boravili bogovi, ali i Jelisej, konačno odredište za one najsrećnije. Ekvivalent grčkom Olimpu u nordijskoj mitologiji je Asgard, a oni najhrabriji ratnici, stradali u bici, dostigli bi u Valhalu – rajsku dvoranu.
Ovaj mit dele: hrišćanstvo, grčka mitologija, mezoamerički kultovi i nordijska mitologija.

IZVOR: iSerbia

Muy historia

Prevela: Jovana Jović

 

Advertisements

Posted on 28. februara 2017., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: