Advertisements

Knez Vladimir tema petog REFESTICON-a u Bijelom Polju

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje raspisao je međunarodni konkurs za zbirku kratkih priča „Knez Vladimir“ za peti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2017. Konkurs za kratke priče od tri do osam strana je otvoren do 1. aprila naredne godine za sve zainteresovane autore, bilo da su početnici ili istaknuti pisci koji stvaraju na nekom od eks-ju jezika bez obzira odakle dolaze. Svi autori čije priče odabere međunarodni žiri biće pozvani da učestvuju na REFESTICON-u koji se održava u maju naredne godine u Bijelom Polju.

Knez Vladimir tema petog REFESTICON-a u Bijelom Polju

 

Organizacioni odbor je odlučio da tema konkursa petog festivala, koji se održava naredne godine u Bijelom Polju, bude posvećena obilježavanju jubileja hiljadu godina državnosti Crne Gore i tim povodom odabrao godišnjicu pogubljenja kneza Vladimira Dukljanskog, sveca i vladara, koga poštuju sve konfesije i nacije na ovim prostorima.

„Odlučili smo se da na ovaj način obilježimo jubilej državnosti i nakon zbirke posvećene Petru II Petroviću Njegošu i njegovim djelima pozovemo pisce da pošalju priče koje su fantastika, fantazija, pa čak i naučna fantastika ili horor čiji je glavni motiv knez Vladimir“, kaže organizator festivala direktor Radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović.

On ističe da je najmanje tri razloga za raspisivanje konkursa sa ovom temom posvećenom vladaru poznatom i pod nazivom Jovan Vladimir, koji se u nekim izvorima tituliše i kao kralj i koji je na prevaru pogubljen prije hiljadu godina.

„Osim obilježavanja jubileja, drugi razlog je što je riječ o istorijskoj ličnosti čiji život se graniči sa mitom koji je i dobro poznat kroz legendu o Vladimiru i Kosari. Treći razlog se krije u činjenici da je u vremenu vladanja povezivao cijeli Balkan, a u samoj ideji festivala jeste ponovno ujedinjenje regije kroz kulturu i književnost“ ističe Rabrenović.

Propozicije konkursa:

1. Na konkurs se mogu slati samo neobjavljene priče (epska ili naučna fantastika, fantazija, horor, legende i vilinske priče) sa motivom Svetog Vladimira kneza Dukljanskog;

2. Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, dužine od 3 do 8 stranica;

3. Tekst treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.com i to u Word-u (font Arial, veličina 12) sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 riječi) i kontakt podacima;

4. Jedan autor/autorka može poslati samo jednu do sada neobjavljenu priču u bilo kojoj formi za čije autorstvo i odgovara;

5. Potrebno je da priče budu posvećenu glavnom motivu konkursa, a radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;

6. Krajnji rok za slanje priča je 1.4.2017. godine;

7. Objavljene priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;

8. Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni prije održavanja festivala;

9. Odabrane priče će biti objavljene u zbirci “Knez Vladimir“ koja će premijerno biti predstavljena na 5. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2017 koji se održava u Bijelom Polju, Crna Gora.

Izvor: Refesticon.com

 

Advertisements

Posted on 28. februara 2017., in Konkursi. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: