Advertisements

Student iz Užica na odbranu diplomskog došao u narodnoj nošnji

Ovim sam pokazao iskrenu pripadnost naciji i korenima, poštovanje tradiciji i srpskoj kulturi koju pokušavaju da nam zatru – priča za „Blic“ Đorđe Bogdanović (27), Užičanin, jedini student u Srbiji koji je odbranio diplomski rad – u narodnoj nošnji.

Đorđe Bogdanović

Na završni ispiti na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, gde je branio temu „Škola kao faktor organizacije slobodnog vremena mladih“, Đorđe je došao odeven u koporan i jelek, na glavi je imao šajkaču a na nogama vunene čarape i pletene opanke.

Stajling u visokoobrazovnoj ustanovi – nezapamćen, znanje „nagrađeno“ čistom desetkom.

– S obrzirom da sam član KUD-a Sevojno i da držim do tradicije i kulturne baštine, koje se na žalost mnogi moji vršnjaci stide i prepuštaju drugim trendovima, ja sam rešio da fakultet završim u nošnji koju sam kao član folklorne sekcije nosio u Tunisu, Nemačkoj, Španiji, Bugarskoj, Italiji – kaže Đorđe.

Pre neki dan, priča, javio mu se jedan student iz Beograda, koji mu je čestitao i najavio da će se, kada dođe vreme da diplomira, povesti njegovim činom.

– Na fakultet me je prijavila, podnela dokumentaciju, moja porodica, jer sam ja u to vreme bio na jednom folklornom festivalu u Rumuniji. Sebi i drugovima iz ansambla tada sam obećao da ću diplomirati u nošnji koju sam toga dana nosio – prepričava Užičanin.

Kada se pred profesorima pojavio tako obučen oni su tim njegovim potezom bili oduševljeni.

– Komisija pred kojom sam branio diplomski bila je oduševljena. I nošnjom i znanjem za koje sam dobio desetku. Sala je bila dupke puna, a popunili su je i profesori koji nisu bili uključeni u moj rad, čak i vannastavno osoblje nije htelo da propusti taj trenutak – prepričava Đorđe Bogdanović.

U istoj nošnji, najavljuje on, pojaviće se u decembru na svečanoj dodeli diploma.

Neka ovo bude podsticaj diplomcima, svim mladima, da se ponose poreklom i onim što u stvari jesu. Sramota je stideti se opanka i šajkače – poručuje Đorđe.

Ima još sličnih primera:

Student Pravnog fakulteta je na dodelu diplome došao u narodnoj nošnji

Izvor:

24sata

 

Advertisements

Posted on 25. oktobra 2016., in Pomoć onima koji uče, Poučno, Vesti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: