Advertisements

Đuzepe Garibaldi: revolucionar, patriota i mason

„Bio je povezan sa svim predstavnicima revolucionarnih i ustaničkih pokreta na celom Balkanu, posebno sa Mićom Ljubibratićem, hercegovačkim vojvodom. Zato se Udruženje na čijem sam čelu, upravo bavi Garibaldijevim vezama sa Balkanom“, kaže Anita Garibaldi Žalet, njegova praunuka koja bila u poseti Beogradu povodom proslave 140 godina od osnivanja prve srpske masonske Lože „Svetlost Balkana“, koju je podržavao i pomagao i sam Garibaldi.

giuseppe_garibaldi_1866-1

Đuzepe Garibaldi, revolucionar i vođa pokreta za ujedinjenje Italije bio je bio veliki prijatelj Srba. Poznate su njegove izjave u kojima veliča srpski narod i slavu srpskih vojnika i vladara.

„Žilavost je odlika pravog vojnika. Pogledajte Samo Srbe“, govorio je Garibaldi. Njegove ideje o slobodi, pravdi i miru su prisutne i danas.

Ako ih nekada zaboravimo, sećanje na njega je tu da nas podseti. Taj zadatak je na sebe preuzela i njegova praunuka Anita Garibaldi Žalet, koja je nedavno posetila Beograd.

Ona podseća na jednu od najslavnijih i najtragičnih priča iz istorije srpsko-italijanskih odnosa – na sedmoricu garibaldinaca, mladih vojnika koji su izginuli boreći se na strani Srbije.

„Garibaldijev sin Riđoti želeo je da napravi ligu, odnosno grupu ljudi, koja će ići da se bori na srpkoj strani protiv Austrijanaca u Prvom svetskom ratu. Sve to je organizovao, ali nije bilo dobrovoljaca. Međutim, sedmorica vojnika su već krenuli kada je Riđoti rekao: ‘Ne idemo. Otkazano je sve jer nas nema dovoljno.’

Ali oni su ipak stigla do Srbije. Petorica su poginuli i od Srbije su odlikovani zlatnim ordenima. Postoji spomenik posvećen njima na italijanskom vojničkom groblju, koji nije njihov grob, ali je podignut u njihovu čast“, priča Anita Garibaldi Žalet.

Sećanje na Garibaldija je u Italiji na svakom koraku. I u Beogradu postoji ulica koja nosi njegovo ime, a u centru grada na trgu Nikole Pašića je plaketa posvećena italijanskim vojnicima iz bataljona Garibaldi i Mateoti iz Drugog svetskog rata. Zbog zasluga, italijanski revolucionar je bio počasni član Društva Srpske slovesnosti, preteče Srpske kraljevske akademije (danas SANU).

„Većina gradova u Evropi i u svetu ima Garibaldijevu ulicu, pogotovo što u celom svetu ima Italijana, italijinska imigracija je ogromna i oni su preneli Garibaldijevom ime i slavu na čitav svet“, kaže za Nedeljnik Anita Garibaldi Žalet.

Svojim vojničkim iskustvom garibaldinci – italijanski dobrovoljci u Srbiji, pomagali su borbu srpskog naroda za nacionalno oslobođenje. To je vreme Hercegovačkog ustanka i Srpsko-turskog rata. Garibaldi je imao jake veze sa tadašnjim istaknutim Srbima.

„Bio je povezan sa svim predstavnicima revolucionarnih i ustaničkih pokreta na celom Balkanu, posebno sa Mićom Ljubibratićem, hercegovačkim vojvodom. Zato se Udruženje na čijem sam čelu, upravo bavi Garibaldijevim vezama sa Balkanom, bivšom Jugoslavijom i njegovim Dobrovoljačkim pokretom“, kaže Garibaldi Želet koja je inače predsednica Nacionalnog udruženja veterana i boraca garibaldinaca u Italiji. Ona kaže da njihovo udruženje održava sećanje na velikog Garibaldija, na njegove dobrovoljce i da danas promoviše mir, toleranciju i saradnju među narodima.

Ona podseća da je i u Garibaldijevoj vojsci u Italiji bilo srpskih vojnika.

„Nije ih bilo mnogo, ali je njihov doprinos značajan. A znam da je Garibaldi bio izuzetno ponosan i srećan što ima srpske vojnike u redovima svoje vojske“, kaže Garibaldi Žalet koja bila u poseti Beogradu povodom proslave 140 godina od osnivanja prve srpske masonske Lože „Svetlost Balkana“ 1876, koju je podržavao i pomagao sam Garibaldi, inače mason od najranije mladosti, a u to vreme Veliki Majstor Velikog Orijenat Italije.

Članovi prve srpske masonske lože bili su ondašnja srpska elita, ugledni profesori Velike škole, političari, industrijalci, visoki državni činovnici, lekari, kompozitori, trgovci, slikari (Mihajlo Valtrović, Svetomir Nikolajević, Emilijan Josimović, Jovan Đaja, Davičo Haim, Mićo Ljubibratić, Marko Polak, Jovan Zega, Draškoci Kornel, Petar Ubavkić, Đorđe Milovanović…), koji su nastojali da uvedu Srbiju u moderne tokove dolazećeg 20. veka. Kao sećanje na Garibaldija i njegove dobrovoljce, koji su pomogli osnivanje prve lože, u Beogradu je 1991. godine osnovana Loža „Svetlost Balkana-Garibaldi“, koja danas radi pod zastitom Regularne Velike Lože Srbije (RVLS).

Hroničari su opisali Garibaldija kao čoveka koji je bio neuk ali izoštrenog uma i bezgranične hrabrosti. Bio je simbol narodnih masa i mladih generacija, neumoran u organizovanju dobrovoljaca, zanesenjak za nove ideje i ljubav prema svim ljudima sveta. Mnogi su govorili za Garibaldija da su ga u životu i u borbi uvek vodile dve velike strasti: ljubav prema svojoj zemlji i slobodi i briga za sve ljude čovečanstva.

Izvor:

Nedeljnik.rs

Advertisements

Posted on 25. oktobra 2016., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: