Advertisements

Danas je Međunarodni dan devojčica

Međunarodni dan devojčica, 11. oktobar, obeležava se širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

idg20web20image-e

Podaci iz UNICEF-a:

Fizičko nasilje

Skoro jedna četvrtina devojčica uzrasta od 15 do 19 godina širom sveta (skoro 70 miliona) prijavila je da su bile žrtve nekog vida fizičkog nasilja.

Gotovo dve od tri mlađe adolescentkinje uzrasta od 10 do 14 godina izložene su redovnom telesnom kažnjavanju. Adolescentkinje i dalje bivaju telesno kažnjavane od strane roditelja u periodu kasne adolescencije, a u isto vreme postaju sklone fizičkoj agresiji od strane intimnog partnera.

Jedna trećina devojčica uzrasta od 13 do 15 godina širom sveta iskusila je vršnjačko nasilje.

Seksualno nasilje

Oko 120 miliona devojčica do 20 godina širom sveta (približno 1 od 10) je doživela prinudni seksualni odnos ili prinudne seksualne radnje.

Jedna trećina udatih adolescentkinja uzrasta od 15 do 19 godina (84 miliona) su bile žrtve emocionalnog, fizičkog ili seksualnog nasilja od strane muževa ili partnera.

Percepcija nasilja

Na globalnom nivou, skoro polovina svih adolescentkinja između 15 i 19 godina (44 odsto) veruje da je opravdano da suprug ili partner udari ili tuče svoju suprugu ili partnerku u određenim okolnostima – ukoliko se supruga raspravlja sa suprugom, izađe ne obavestivši ga, zanemari decu, odbija seksualni odnos ili ukoliko joj zagori hrana.

U 28 od 60 zemalja u kojima postoje podaci za oba pola, veći broj devojčica od dečaka veruje da je nasilje nad ženama opravdano; u 14 od ovih zemalja, jaz između dva pola premašuje 10 odsto.

Podaci sugerišu da u nekim zemljama, oko 7 od 10 devojčica uzrasta od 15 do 19 godina, koje su bile žrtve fizičkog i/ili seksualnog zlostavljanja, nikada nisu zatražile pomoć: mnoge su rekle da nisu mislile da je to zlostavljanje ili da to nisu videle kao problem.

Rano stupanje u brak

Danas širom sveta, više od 700 miliona žena stupilo je u brak pre svoje 18. godine. Više od jedne trećine (oko 250 miliona) stupilo je u zajednicu pre svoje 15. godine.

Najviša stopa dečijih brakova zabeležena je u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi. Gotovo polovina svih mladih nevesti u svetu živi u Južnoj Aziji; jedna trećina u Indiji.

Postoji značajan jaz u pogledu dominantnosti dečijih brakova između najsiromašnijih i najbogatijih slojeva. Žene iz najsiromašnijih slojeva imaju 2,5 puta veće šanse da se udaju u detinjstvu od onih iz najbogatijih slojeva.

Sakaćenje/obrezivanje ženskih genitalija

Oko 28 miliona adolescentkinja doživelo je sakaćenje ili obrezivanje genitalija u 29 zemalja u Africi i na Bliskom istoku gde je ta pojava najčešća.

Raspoloživi podaci otkrivaju da sakaćenje/obrezivanje ženskih genitalija često opstaje uprkos pojedinačnim mišljenjima da je potrebno zaustaviti ovu pojavu. U većini zemalja u kojima je sakaćenje ili obrezivanje genitalija vrlo prisutno (21 od 29) većina devojčica smatra da treba zaustaviti ovaj običaj.

Ukoliko se sakaćenje/obrezivanje ženskih genitalija ne smanji od sada do 2050. godine, broj obrezanih devojčica će svake godine rasti, i to sa 3,6 miliona koliko je zabeleženo 2013. godine na 6,6 miliona 2050. godine.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći ovdeovde.

Advertisements

Posted on 11. oktobra 2016., in Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: