Advertisements

Sanji Domazet nagrada „Moma Dimić“

Književna nagrada „Moma Dimić“, koja se dodeljuje za prozno delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama, pripala je knjizi “Gradovi” Sanje Domazet (Službeni glasnik).

Sanja Domazet

Žiri je radio u sastavu Slađana Jaćimović (predsednik), Živka Maričić, Jasmina Ninkov, Predrag Petrović i Petar Pijanović, a u najužem izboru bile su i knjige Marija Liguorija “Prva ljubav” (Laguna) i Nikole Malovića “Jedro nade” (Laguna).

 U obrazloženju žirija se navodi da se knjiga „Gradovi“ Sanje Domazet čita kao izuzetna putopisno-poetska proza, u kojoj se susret sa stranim kulturama i njenim metropolama uobličava kroz ukrštanje intimnog doživljaja putopisca i široke renesansne erudicije.

Nastavljajući dugu tradiciju srpskog putopisa, autorka u petnaest tekstova posvećenih doživljaju različitih kulturnih prestonica (Pariz, London, Barselona, Rim, Nica, Venecija, Istanbul, Beč, Njujork, Vašington, Amsterdam, Oslo, Berlin, Pečuj i Pula) modeluje urbanu i civilizacijsku specifičnost grada, kroz istančana zapažanja oblikuje njegovu atmosferu i vodi svojevrstan dijalog sa glasovima iz prošlosti. Sanjini „gradovi“ su mnogo više od arhitekture i spomenika kulture – to su prostori u kojima se, kroz urbani duh, sve vreme aktivira ono što ih u prošlosti i danas određuje (pisci, umetnici, vladari koji su u njima boravili) čineći njihov kulturološki identitet.

Tako u ovim jedinstvenim lirskim putopisima putopisac putuje paralelnim svetovima – kroz prostore vidljivog i prisutnog, ali i kroz one koji pripadaju bivšem vremenu i bivšim ljudima. Opisujući svoje intimno hodočašće po metropolama kulture, Sanja Domazet čitaoca suočava sa činjenicom da gradovi imaju svoje pamćenje i da njihov duh određuje mnogo više od onog što se nudi čulima običnog turiste. Otuda se jedinstvenost Londona ne može razumeti bez priče o Šekspiru, Barselona bez Gaudija, Amsterdam bez Van Goga ili Pariz bez Modiljanija, Rodena ali i Edit Pjaf. Putopisna svedočanstva o susretu sa ovim jedinstvenim gradovima upotpunjena su izuzetnim fotografijama same autorke, koje ovu knjigu čine reprezentativnom ne samo u književnom, već i u vizuelnom smislu.

Nagradu „Moma Dimić“ ustanovili su Biblioteka grada Beograda i Gradska opština Sopot.

Svečano uručenje biće u utorak, 12. jula, u 17 sati u porti nemenikućke crkve, u okviru manifestacije „Dani Milovana Vidakovića“.

Izvor:

Blic.rs

Advertisements

Posted on 29. juna 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: