Advertisements

Danas je Vidovdan

U Srbiji će danas nizom manifestacija biti obeležen Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika. Kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Zanimljivo je da se Vidovdan slavio i ranije i jedan je od retkih praznikaiz stare narodne vere koji su i danas očuvani. Zbog toga što se najvažniji događaj u srpskoj istoriji u minulih šest vekova, Kosovski boj, odigrao na Vidovdan 1389. godine, prepliću se istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja, pa se kosovski mit, kao najrazgovetniji znak srpske narodne svesti, razvijao uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

Vid je smatran vrhovnim božanstvom, „Bogom nad bogovima“, i verovalo se da je on svevideći – zbog toga se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji „otvara oči“.

Zato i ne čudi da se za današnji praznik vezuje veliki broj običaja koji počinju bukvalno od tenutka kad otvorite oči. Naime, stari Sloveni su verovali da je jako bitno šta ćete prvo videti na današnji dan, jer ćete zatim cele godine baš u tome imati uspeha.

„Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima video, to ja rukama stvorio“, reči su koje su naši stari ponavljali ujutru na Vidovdan prilikom prvog umivanja. U nekim delovima Srbije ujutru se vadi novac i broji, dok drugi iznose svoje bogatstvo na videlo.

Na današnji dan se ne radi, posebno ne na polju, a valja jesti sveže voće – najbolje bi bilo da na ovaj dan prvi put pojedete neku voćku ove godine (na primer, lubenicu). Običaji variraju bukvalno od grada do grada – u Homolju se verovalo da godina može omanuti ako na Vidovdan nema oblaka, u Gruži da „ptica kukavica koja počinje na Mladence da kuka za kosovskom pogibijom, prestaje da kuka od Vidovdana“, a u Šumadiji da na „Vidov dan, u gluvo doba noći, sve vode na Kosovu poteku crvene kao krv“, a krvlju kosovskih junaka obojeni su i kosovski božuri.

Izvor:

24sata

Advertisements

Posted on 28. juna 2016., in Iz istorije, Narodna verovanja i običaji. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: