Noć muzeja u Požarevcu

U Narodnom muzeju Požarevac odvija se manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana, od deset do deset“, a kao kruna 21. maja sledi 12. Evropska noć muzeja. U glavnoj zgradi Narodnog muzeja u Voje Dulića 10, posetioci mogu videti stalnu arheološku postavku. Posebno mesto zauzimaju freske sa oslikanih grobnica iz Viminacijuma i grb Viminacijuma, ostava srebrnog nakita iz sela Bare,srebrni pojas tipa Mramorac. U dvorištu muzeja nalazi se lapidarijum sa kamenim spomenicima.


Legat Miodraga Markovića

Legat Miodraga Markovića u Voje Dulića 12 – u galeriji su izložene umetničke slike Jovana Bijelića, Milana Konjovića, Zore Petrović, Ljubice Sokić, a u maloj galeriji Narodnog muzeja u istoj zgradi, postavljena je  izložba slika umetnika iz Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ (ULIS)- Majski salon 2016.


Muzej kulturne istorije

Muzej kulturne istorije u Nemanjinoj 9 je kao građanska kuća u kojoj je smeštena postavka primenjene umetnosti koja nosi naziv „Požarevac u istoriji 20. veka“


Kuća Dobrnjčevih

U Kući Dobrnjčevih, u Nemanjinoj 33, je izložena istorijska postavka koja je podeljena na tri celine: Požarevački mir, Oružje ustanika I i II srpskog ustanka i enterijer srpske kuće s početka 19. veka.


Etno park tulba

Na Tulbi se mogu videti objekti narodnog graditeljstva u Etno parku , a u šatoru posvećenom Požarevačkom miru 1718, nalaze se originalni predmeti i fotokopije dokumenata vezane za ovaj događaj.


Galerija savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti (Stari korzo 14) postavljena je izložba slika Vasilija Dolovačkog.

Za 12. Evropsku noć muzeja stalne postavke biće obogaćene.U Glavnoj zgradi muzeja planirana  izložba rimske numizmatike pod nazivom „Carski portreti na rimskom novcu“ i lapidarijum sa mermernim spomenicima, koji su za ovu priliku očišćeni i konzervirani.


Požarevački mir

U Galeriji legata Miodraga Margovića stalna postavka je obogaćena izložbom skulptura iz fonda istorijsko umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac.

U Noći muzeja u Etno-parku na Tulbi – biće postavljena izložba pod nazivom „Mirisi i boje naše kuhinje“.

Izvor:

eBraničevo

Posted on 20. maja 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: