Danas se obeležava Međunarodni dan žena i devojaka u nauci

Kako bi osigurale potpuno i jednako učešće žena i devojaka u naučnim krugovima, Ujedinjene nacije proglasile su 11. februar za Međunarodni dan žena i devojaka u nauci.

Danas manje od 30 odsto istraživača širom sveta čine žene. Prema podacima koje je obezbedio UNESCO, samo 30 odsto studentkinja bira fakultet u oblasti tehnologije, inženjerstva i matematike.

Naučnice širom sveta zaslužne su za stvaranje lekova za neizlečive bolesti, istražile su svemir i postavile temelj za razumevanje strukture DNA. Žene i devojke danas često predvode zahtevna istraživanja koja će imati ogroman uticaj na čovečanstvo i uzor su mnogim budućim generacijama naučnica.

Istraživanja su pokazala da naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanja i ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi mogle i želele. Ovi rezultati su posledica viševekovnog ubeđivanja devojčica da nisu dovoljno pametne za bavljenje naukom i da dečaci imaju prirodne sklonosti za građenje karijere u oblasti tehnologije i inženjerstva.

Našu budućnost obeležiće naučni i tehnološki razvoj, koji može biti dostignut kada žene i devojke postanu tvorci i lideri naučno-tehnoloških inovacija. Zato na današnji dan pozivamo sve da trajno zanemare stereotipe, podrže ravnopravnost polova i ne dozvole da žene i devojke budu diskriminisane i sprečene da se bave naukom.

Izvor: Nacionalna geografija

Posted on 11. februara 2022., in Nauka u malom, Svet oko nas, Vesti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: