Удружење „Од књиге до душе“ из Костолца, чувар традиције свога краја

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца већ трећу годину заредом веома успешно реализује свој пројекат „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“. Циљ овог пројекта је да се сачувају од заборава стари занати и јела нашег краја, као и да се заинтересују суграђани да и сами раде на очувању и промовисању своје културне традиције. Овај пројекат је од великог значаја, с обзиром да традиционалне занатске алатке, производи и различити производи занатских радионица, представљају део материјалне културне баштине, као и сведочанство једног времена које полако нестаје у свеопштој модернизацији. Традиционална храна, као производ окружења, природних ресурса, али и културе, историје и начина живота на одређеном подручју, има важну улогу у свеукупној традицији сваког народа.

Чланови Удружења „Од књиге до душе“ представили су се током овог лета са изложбама јела из традиционалне кухиње нашег народа и изложбама рукотворина и старинских народних предмета на манифестацијама:

18. јул 2021. година – Пругово, обележавање Боја на Пругову. Удружење је добило награду за најлепши стари предмет.

6. август 2021. година – Костолац, обележавање Дана рудара.

8. август 2021. година – Петка, прослава Трнове Петке, Печанска чорбаријада.

28. август 2021. година – Брадарац, Рукумијски дани, смотра културно-уметничких друштава.

У припреми изложби учествовали су: Ружица Живковић, Јово Ћулибрк, Вера Савковић, Зорица Вујчић, Сузана Ненић, Емилија Ненић, Анђелија Ненић, Негица Павловић, Магдалена Реџовић, Гордана Славковић, Драгослав Славковић, Драгица Стефановић, Милица Исаковић, Драгица Репаја, Невена Вуксановић, Зорица Бранковић, Владица Бранковић, Александра Ристић Стевић, Невена Вуксановић, Слободанка Спасојевић, Драган Журжевић, Горан Минић, Вукосава Минић и Рената Минић.

Пројекат „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“ подржан је од Градске општине Костолац.

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“, организовало је у јуну месецу за своје чланове излет едукативног карактера. Програм путовања је био: обилазак манастира Месић, обилазак града Вршца (цркве, апотеке, музеја), обилазак винарије Виник и ручак у њој, обилазак двораца: Јагодић, Капетаново и Дамаскин и повратак.

Удружење „Од књиге до душе“ било је 27. августа учесник интерактивне радионице под називом „Ширење знања, вештина и искустава у очувању нематеријалног културног наслеђа у примени УНЕСКО-ве конвенције о заштити нематеријалног наслеђа ка локалним институцијама и заједницама“ која је одржана у организацији Етнолошко – антрополошког друштва Србије и Народног музеја у Пожаревцу у Свечаном салону Скупштине града Пожаревца. Представник Удружења на радионици била је Драгица Репаја.

Posted on 3. septembra 2021., in Kulinarstvo, Udruženje "Od knjige do duše", Vesti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: