Principi duhovnosti

Na društvenoj mreži Fejsbuk, na stranici koja se zove „Zakon privlačenja“, pronašla sam tekst o indijskim principima duhovnosti. Oni glase ovako:

Prvi princip:
„Koga god susreli, to je onaj pravi.“
To znači da niko ne ulazi u naš život slučajno. Svi oni koji nas okružuju, bilo ko s kim ste u odnosu, predstavlja nešto – bilo da nas treba nečemu naučiti ili da nam pomogne da popravimo trenutnu situaciju.

Drugi princip:
„Što god se dogodilo je jedina stvar koja se i mogla dogoditi.“
Ništa, apsolutno ništa od onoga što smo doživeli nije moglo biti drugačije. Čak ni najnevažniji detalj. Nema „…da sam to barem učinio drugačije… tada bi i situacija bila drugačija!“ Ne. Ono što se dogodilo je jedina moguća stvar koja se moglo dogoditi i moralo se dogoditi – da bismo naučili lekciju kako bismo se pomaknuli napred. Svaka situacija u životu u kojoj se nađemo je apsolutno savršena, čak i kada prkosi našem razumevanju i izaziva naš ego.

Treći princip:
„Svaki trenutak u kojem nešto započinje je pravi trenutak.“
Sve počinje u tačnom trenutku, niti prerano niti prekasno. Kada smo spremni za to, za nešto novo u svom životu – to je tu, spremno da započne.

Četvrti Princip:
„Što je gotovo, gotovo je.“
To je tako jednostavno! Kada nešto u našem životu završi, to pomaže našem razvoju. Zato, obogaćeni prošlim iskustvom, bolje da to otpustimo i krenemo dalje. Mislim da nije slučajno da upravo vi sada ovo čitate. Ako su vas ove reči dirnule, to je zato što vam je upravo ovo (saznanje) bilo potrebno i što razumete da niti jedna jedina snežna pahuljica ne može pasti na pogrešno mesto. Budite dobri prema sebi. Volite celim svojim bićem. Uvek budite radosni.

Posted on 2. jula 2021., in Filozofski kutak, Iz mog ugla. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: