Nativno oglašavanje – marketing strategija za novo doba

Tekst napisala Srbijanka Stanković

Da li ste već čuli za nativno oglašavanje? Bilo da ste novi u svetu digitalnog marketinga ili da već neko vreme pokušavate da pronađete najbolje marketing strategije za svoje poslovanje od velike koristi vam mogu biti upravo nativni oglasi.

Kakve su to organske reklame i da li svako može da kreira nativnu kampanju? O ovome i još zanimljivih činjenica o nativnom oglašavanju pročitajte u redovima koji slede.

Šta je to nativno oglašavanje u stvari?

Stručnjaci iz oblasti internet marketinga se još nisu usaglasili oko tačne definicije nativnog oglašavanja. Uglavnom se ovaj pojam određuje kao oblk plaćenog oglašavanja tamo gde se oglas podudara sa formom i funkcijom sadržaja na sajtu na kom se prikazuje.

Prema rečima eksperta Nila Patela nativno oglašavanje je oglašavanje koje je toliko čvrsto isprepleteno na veb lokaciji da ga korisnici ne prepoznaju kao oglašavanje. Dakle, nativne ili organske reklame su toliko prirodno inkorporirane i uklopljene na sajtu svojim sadržajem i dizajnom da izgledaju kao njegov sastavni deo.

Koje sve vrste nativnih reklama postoje?

Nativni oglasi mogu biti različitih oblika i vrsta, a među najčešćim su vidžeti, tj. dodaci za preporuku sadržaja, oglasi na društvenim mrežama, kao i promovisani oglasi. Nativne reklame u vidu vidžeta lako ćete prepoznati, jer uglavnom imaju oznaku “Možda će vam se svideti” ili “Pogledajte i ovo”. Za razliku od klasičnih iskačućih banera, ovakve reklame kao nenametljiv oblik oglašavanja ne remete korisničko iskustvo.

Jedna od najpopularnijih vrsta uklopljenih oglasa su oni na društvenim mrežama. Možete ih naći na Fejsbuku i Instagramu, a naročito su vredni zbog toga što kvalitetno i uspešno ciljaju publiku.

Koje su prednosti nativnog oglašavanja?

Nativno oglašavanje poslednjih godina ima veliku popularnost sa tendencijom rasta. Nije nimalo slučajno što se sve više firmi odlučuje da u svoju marketinšku kampanju uključi nativne reklame. Zahvaljujući organskim oglasima možete obezbediti veću publiku i podstaknuti potencijalne klijente na angažman.

U prilog nativnom oglašavanju govori i statistika. Da je u pitanju efikasan metod brendiranja pokazuje činjenica da će čak 53% potrošača češće gledati nativne no tipične multimedijalne oglase. Nativne reklame uzrokuju 18% veći porast namere kupovine. Prema tome, ovo je dobar početak ako želite da privučete što više klijenata i jednog dana postanete lider u poslovanju.

Organske reklame su dobro sredstvo da zainteresujete ljude za svoju kampanju i izgradite dobru reputaciju brenda. Čak 70% potrošača kaže da više voli da o novim proizvodima i uslugama uče iz sadržaja umesto od tradicionalnih oglasa.

Kako započete nativnu kampanju?

Kada se odlučite za nativno oglašavanje, prvi korak do efikasne kampanje koja daje rezultate jeste da izaberete pouzdanu platformu za kreiranje nativnih oglasa. Potom je izuzetno važno da definišete svoje ciljeve i utvrdite na koji način ćete meriti učinak nativnog oglašavanja.

Napravite ili izaberite sadržaj koji odgovara ciljevima koje ste postavili. Oglašavači se uglavnom fokusiraju na stvaranje intrigantnih oglasa. Potražite najbolje primere nativnih reklama, procenite ih i potom kreirajte oglas koji ćete stalno poboljšavati.

Na mrežama za nativno oglašavanje imate mogućnost da izaberete jezik i lokaciju na kojoj želite da se vaša kampanja prikaže. Osim toga možete da označite da li želite da se vaši nativni oglasi prikažu korisnicima koji pristupaju internetu preko računara, telefona ili tableta. Potom, tu je i vreme kao jedan od filtera. Sami možete izabrati doba dana, datum ili dan u nedelji kada će se kampanja prikazivati.

Na sličan način kao oglašivač pravite popis portala sa odličnim i lošijim saobraćajem, tzv. crnu i belu listu. Tako će se vaši oglasi pojavljivati samo na sajtovima koji donose najviše konverzija. Uz korisne filtere i minimalna ulaganja postaćete uspešan oglašivač, koji širi svest o svom brendu i povećava broj kupaca. Ukoliko i dalje niste sigurni kako da targetirate ciljnu grupu potrošača, potražite dobru i za korišćenje jednostavnu platformu kao što je Nativemedia.rs.

Posted on 14. juna 2021., in Askin kutak znanja, Marketing i menadžment, Nove tehnologije IT. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: