Narodna verovanja na praznik Cveti

Vernici danas obeležavaju praznik Cveti. Prema crkvenom kalendaru, ovaj praznik dolazi nakon Lazareve subote, ili Vrbice. Takođe, to je i poslednja nedelja u toku velikog Uskršnjeg posta. Cveti uvek padaju u nedelju, a ovaj praznik naziv je dobio po grančici cvetne palme, koju je Isus nosio u ruci.

cveti-01-620x350

Toga dana je Isus Hristos, praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim. Kada je došao do sela Vitfaga, u podnožju Maslinske gore, reče dvojici učenika: „Idite u selo koje je pred vama, i odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom, odrešite je i dovedite, i ako vam ko god šta kaže, odgovorite mu trebaju Gospodu! – i odmah će ih dati“.

Učenici uradiše kako im je Hristos zapovedio, i kad dovedoše magare, on ga je uzjahao i krenuo u Jerusalim.

Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu beše sakupilo sveta iz mnogih krajeva. Kada je Isus naišao, mnogi su se zapitali: „Ko je to?“. Potom Hristos uđe u hram, gde su bili sakati i bolesni, i sve ih je iscelio. Među narodom i decom zavlada veliko oduševljenje.

Celog dana je Isus Hristos držao propovedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitiniju.

Stari običaj koji se i danas praktikuje i ovde u istočnoj Srbiji je da se na taj dan okupe mladići i devojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pevaju dok ne počne služba u crkvi. Iako kažu, da se na veliki praznik ne radi, ipak je na Cveti valjalo posejati lan i kupus.

Prema narodnom verovanju, onaj ko danas započne posao kojim želi sa uspehom da se bavi, to će mu se i ostvariti. Zato nikako nemojte zaboraviti da se danas odvažite da započnete, šta god želite da radite uspešno do kraja godine.

Takovski ustanak

U Srbiji su Cveti praznovani i kao narodni praznik, jer je tog dana 1815. godine, vožd Drugog srpskog ustanka, Miloš Obrenović, kod crkve u Takovu podigao narod na Turke.

Od praznika Cveti još sedam dana je do Uskrsa.

Izvor: Telegraf.rs

Mondo.rs

Posted on 25. aprila 2021., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: