О читању и писању

Из књиге „Умеће живљења“ Ериха Фрома

Умеће читања и писања је још један пример искривљене процене умних активности цивилизованог човека. Савремени човек верује да је овладавање овим умећем неоспоран знак напретка. Уложени су највећи напори да се искорени неписменост, готово као да је она знак некаквог менталног поремећаја; напредак нације мерен је – осим бројем аутомобила – процентом људи који умеју да читају и пишу. Овакви вредносни судови занемарују чињеницу да народи код којих је читање и писање монопол малобројних кругова свештеника или учењака имају изванредно памћење. Модерном човеку је тешко схватљиво да су читаве књижевности – Веде, будистички текстови, књиге Старог завета, позније јеврејско усмено предање – стотинама година верно преношене с колена на колено пре него што су записане. Ја сам запазио управо супротно: људи који можда чак и умеју да читају и пишу, али се овим знањем ретко служе – на пример мексички сељаци – имају одлично памћење, јер ништа не записују. Свако може и сам доћи до сличних запажања. Чим нешто запишете, престајете да улажете напор који памћење захтева. Не морате, као што је то било некада, да урезујете податке у свој ум, јер сте их сачували на помоћном средству: пергаменту, папиру, траци. Осећате да сад више не морате да памтите јер је садржај безбедно похрањен у начињеној забелешци. Отуда дар памћења пати од помањкања употребе.

Posted on 10. marta 2021., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. 1 komentar.

 1. Nisam uveren da se bilo šta usmeno prenosi verodostojno. Razlog je veoma jednostavan: najmanje je važno šta neko govori – važno je šta slušalac čuje! To veoma često ne samo da nije isto, nego može biti i sasvim suprotno!

  Slažem se da je poznavanje slova i njihovo prepoznavanje prilikom čitanja nedovoljno da bi neko bio pismen.
  To se najbolje vidi na tzv. PISA testovima. Naši đaci prolaze loše jer znaju da pročitaju ali ne razumeju šta je napisano.
  Naročito se ta nepismenost zapaža na društvenim mrežama: poneko postavi veoma jasno pitanje a komentatori u odgovorima pišu o svemu osim o temi.

  Što se tiče pamćenja – možda nepismeni zaista imaju bolje pamćenje. Nisam siguran.

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: