Danas je Sveta Varvara – zasadite žito!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetu Varvaru. Iako ovaj praznik nije u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, u narodu je poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu.

varvara

Sveta velikomučenica Varvara živela je u četvrtom veku u Maloj Aziji i mučenički je nastradala zbog svoje vere. Rođena je u gradu Iliopolju misirskom u paganskoj porodici prebogatog i znamenitog Dioskora. Varvara je bila izuzetno lepa i mudra devojka i otac je, želeći da je sačuva, zatvorio u kulu svoga dvorca okruženu bogatstvom, udobnostima i sluškinjama. U toj usamljenosti Varvara je svojim blistavim umom došla do saznanja o Tvorcu i Gospodu iako je niko nije tome nije podučavao. Kada je jednom uspela da pobegne iz kule, Božjom voljom srela je neke hrišćanke od kojih je saznala ono što je i sama naslućivala. Vratila se u kulu i u svom kupatilu prosekla i treći prozor kao simbol Svete Trojice, a prstom, kao gvožđem izdubila krst u kamenom zidu. Iz njene stope na podu kupatila proključao je izvor žive vode koja je lečila mnoge bolesti. Kada je sve ovo saznao njen surovi otac, prijavio je ćerku načelniku Martijanu. Bacili su je u tamnicu i mučili je zajedno sa još jednom hrišćankom – Julijanijom. Odsekli su im grudi i za vodili ih po gradu gole, da bi ih posramili. Uz put su ih šibali. Na kraju, Varvaru je zaklao rođeni otac, a Julijanu vojnici. Istog tog dana, udario je grom u Dioskorovu kuću i ubio i njega i Martijana. Sveta Varvara umrla je 306. godine, a njene svete mošti nalaze se u Kijevu.

Kod nas je sačuvan običaj, iako nepoznatog porekla, da se danas kuva „varica“ od raznih žitarica, koja se jede sledećih dana. Takođe se danas „seje“ žito, u plitak tanjir ili činijicu, koje će ozeleneti do Božića.

To isto rade i rimokatolici. Na Zapadu se na današnji dan stavlja u vodu grančica višnje ili trešnje, da bi procvetala za praznik Rođenja Hristova.

Posted on 17. decembra 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: