Kuşköy: Selo u kom stanovnici već 400 godina komuniciraju zviždanjem, Turska

Davno pre nego što su imali struju, stanovnici turskog sela Kuşköy su osmislili briljantno jednostavan način komuniciranja na velike udaljenosti – zviždanje.

Oni ovaj način komunikacije zovu “ptičji jezik” ili “kuș dili”, a i samo ime njihovog sela Kuşköy znači “selo ptica”. Ovo fascinantno sredstvo komunikacije je nastalo pre više od 400 godina. Pošto je selo smešteno na jako nepristupačnom terenu, prenošenje poruke do drugih seljana može biti jako zahtevno.

kuskoy

Upravo su zbog toga seljani osetili potrebu za alternativnim načinom komunikacije. Jednim koji će štedeti više energije od hodanja ili dovikivanja. Inspirisani pesmama ptica, počeli su zviždati slogove turskih reči. Seljani su koristili ovaj način komunikacije da jedni druge obaveste o posetiocima sela, da upitaju jedni druge za pomoć ili da jednostavno pošalju nekome pozivnicu za druženje uz čaj. Tokom godina njihov jezik zviždanja se toliko razvio da su počeli sklapati i složene rečenice, pa čak i voditi razgovore zviždanjem.

Pošto se zvižduk čuje do udaljenosti od otprilike 1 km, ako je osoba koja treba primiti poruku dalje, neko će uvek biti ljubazan da prenese zvižduk – sve dok poruka ne stigne do svog cilja.

Električna energija je stigla u Kuşköy tek 1986. godine, a otprilike u to vreme mlađi stanovnici su već napuštali selo u potrazi za boljim životom u razvijenim gradovima. Danas u selu žive uglavnom stariji ljudi, a pojavom mobilnih telefona i novih jednostavnijih načina komunikacije, i njihov ptičji jezik polako umire.

No, seljani se i dalje ne predaju. Oni svake godine organizuju festival koji promoviše jezik zviždanja, i prilikom toga pokušavaju promovisati jezik među mlađom populacijom, kao i razviti turizam koji značajno doprinosi ekonomiji sela. Tokom svakog festivala zviždanja održi se i takmičenje, prilikom kog takmičar zviždanjem komunicira poruku sudijama koji se nalaze na drugoj strani planine.

U videu ispod možete poslušati i kako ovaj način komunikacije zvuči.

Izvor: pixelizam.com

Prilagodila ekavici Rea Mnc

Posted on 17. novembra 2020., in Svaštara, Svet oko nas, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Zaista neobično! 🙂

    Sviđa se 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: