Kako da sami napravite bonsai

Pravljenje bonsaija nije jednostavan poduhvat. Ali ako budete pratili sledeće korake, počećete da shvatate kako se to radi.

54-pictures-of-bonsai-trees-768x402-1

Sečenje grana
Da bi se kontrolisao oblik bonsaija, biljka mora da se seče. Prvo što treba da uzmete u razmatranje kod pravljenja bonsaija, jeste sečenje grana i izdanaka. Početnik bi morao da krene sa nekim uobičajenim drvetom, koje ima malo lišća i brzo raste, nikako sa četinarima. Da bi ste uvežbali osećaj za oblike, krošnja na početku mora biti orezana nalik na luk. Može se dogoditi da vam teško polazi za rukom da isečete grane koje se ističu, ali vremenom se stekne iskustvo da se prepoznaju grane koje su višak. U svakom slučaju, za sečenje grana su važne sledeće tri norme:
– Od svih grana koje iz jedne tačke na stablu rastu u različitim pravcima, jednu morate iseći.
– Morate iseći grane koje se ukrštaju.
– Morate iseći tanke grane koje rastu direktno iz stabla.
Ovo je potrebno da biste uzgajali bonsai u prirodnoj veličini i obliku.

pruning-02-ficus

Alati za sečenje grana

01-bonsai-tools-all

– Uske makaze za grane i izdanke;

– Srednje makaze za deblje grane;

– Ručna testera za debele grane;

– Klešta za pupoljke, koja se mogu koristiti i za čišćenje mesta gde je grana odsečena.

Mikroorganizmi ili bubice mogu napasti mesta na drvetu gde ste odsekli granu. Zato je važno da se ožiljak zaštiti i to prirodnom smolom, a akrilni lak se može koristiti na mestu koje je vlažno. Postoji i glina koja se može koristiti u ove svrhe. Svakako, obe tehnike su korisne.
Bonsai je najbolje orezivati zimi ili krajem zime, dok vegetacija miruje. Ovo je vreme kada drvo najbolje podnosi seču, dok se izdanci i sitne grane mogu seći cele godine.
Da bi vaše drvo imalo lep oblik, morate biti oprezni sa sečenjem mladih grana. Za bonsai je značajno da ima ravnomerno raširene grane. U slučaju da se previše rašire, odabraćete primarne grane na kojima ćete graditi drvo. Ako počnu da se šire bočno, teško ćete dobiti bonsai.
Dok birate grane za sečenje, imajte na umu da drvo sa malo grana nema prevelik izbor za izgled. Morate imati veliko iskustvo da biste napravili drvo koje će lepo izgledati. Prvim orezivanjem, podstičete razvoj lišća i izdanaka.

Još saveta:

Razvijene grane se moraju poseći ako ih je previše. Ostavite najviše dve. Presečena mesta ćete prekriti smolom.

Bonsai koji je dugo bio zanemarivan, raste neuredno i gubi izgled „zrelog drveta“. Dobar bonsai se dobija radikalnim rezovima, koji će učiniti da drvo lepo izgleda.

Da bi posečena mesta brzo zarastala i da bi drvo postalo snažno, bonsai u početku morate smestiti u veću saksiju. Starije i jače grane će kasnije puštati pupoljke da bi drvo izgledalo kako treba.

Sečenje izdanaka bonsaija
U proleće, kada novi izdanci niču i cvetaju, morate ih odstraniti makazama ili pincetom. Jer, u slučaju da ostanu i da se razviju, biljka neće lepo izgledati. Nove izdanke zato morate kontrolisati da vaš rad ne bi propao.
Listopadno drveće se može orezivati sve do kasnog proleća. Do tada bi trebalo da odstranite sve viškove i prilagodite za vas idealnom obliku i veličini. Mali bonsai će ostati da se razvija, a veće drveće (60 – 80cm) mora biti radikalno orezano, da bi se zaustavio razvoj. Izdanke četinara treba ukloniti samo u proleće, uz pomoć makaza i pincete. U kasno proleće, izdanci koji se prekomerno razvijaju, takođe moraju biti uklonjeni.

aid2856649-v4-728px-prune-a-bonsai-tree-step-10

Sečenje listova
Kako bi bonsai izgledao sjajno, veličina listova mora biti prilagođena veličini stabla. Možete seći listove, kako bi ih smanjili. Ali, to ne deluje isto kad svakog listopadnog drveta. Sve zavisi od vrste drveta, što možete otkriti ako se potrudite da istražite.
Od početka juna, pa do kraja jula, lišće se razvija i tada ga možete seći. Već sredinom meseca ćete imati novo lišće. U slučaju da je lišće veće, skratićete ga makazama. Takođe, ne bi trebalo da puno zalivate drvo. Dok ne krene novo lišće, drvo stavite na polu-senovito mesto. U međuvremenu možete rezati izdanke i grančice koji su višak.

aid2856649-v4-728px-prune-a-bonsai-tree-step-5-version-2

Ožičavanje, orezivanje i savijanje bonsaija
Da bi se bonsai oblikovao, potrebno ga je ožičavati i orezivati. Ako ovo planirate da uradite, potrebno je da razumete i uvežbate ovaj postupak.
Ožičavanje (vezivanje i oblikovanje drveta žicom) se najviše koristi kod četinara. Grane će biti učvršćene do najviše tačke stabla. Kod listopadnog drveća, oblik se dobija sečenjem spoljnih grančica, a ožičavanje se koristi u zavisnosti od vrste drveta.
Kada se kalupi i ožičava drvo sa glatkom korom, slično bukvi, brestu, javoru ili lipi, žica ne sme biti predugo na biljci, zato što ostavlja „ožiljke“. Sa borom i klekom je drugačije. Njihova kora je drugačija i „ožiljci“ se ne mogu brzo napraviti, a ako do toga i dođe, neće izgledati ružno kao na glatkoj kori.
Ožičavanje bi trebalo da se vrši zimi ili u rano proleće. Biljka je tada bez lišća i lako se može dopreti do bilo koje grane. U proleće dolazi do razvoja i cvetanja, a grane postaju deblje. Zato treba voditi računa i o žicama. Za otprilike tri meseca, oblik bi trebao biti približan onome što ste želeli da postignete. Tada možete ukloniti žice pažljivo, da ne bi došlo do oštećenja grana.
Pravilno ožičavanje zahteva vežbanje. Možete vežbati u svojoj bašti ili na drveću u šumi. Za ožičavanje bonsaija koristi se posebna žica od aluminijuma presvučena bakrom. Debljina žice treba da bude debljine 1/3 grane koja se ožičava. Nemojte koristiti žice od drugog materijala, zbog rđanja.
Kada prvi put ožičavate bonsai, ožičite sve grane, čak i one najtanje. Ni jedna grana ne sme da se ukrsti sa drugom. Ožičavanje bonsaija ima dekorativnu vrednost i to je ono što u stvari čini bonsai – njegov izgled. Žice se pričvršćuju za stablo klinovima i morate ih često proveravati da se ne bi urezale u koru. Za neke poduhvate je potrebno vreme i strpljenje, na primer grane koje treba da rastu visoko na gore. Njih treba pričvrstiti za stablo. Za sve ovo vam je potrebno vreme i vežbanje.

chinese_maple_bonsai_wired_grande

camelia_bonsai_tree_wiring_grande

Izvor originalnog teksta: bonsaito.com

Prevela sa engleskog jezika Nevena Vuksanović iz Kostolca

Posted on 10. novembra 2020., in Poučno, Svaštara, Svet oko nas, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: