Piter Draker – otac savremenog menadžmenta

Piter Draker (Peter F. Drucker), otac savremenog menadžmenta, jedan od najoriginalnijih mislilaca 20. veka, rođen je 19. novembra 1909. godine u Beču. Doktorirao je iz oblasti javnog i međunarodnog prava dok je radio kao novinar u Frankfurtu. Pred naletom nacizma (1933.) odlazi u Englesku, a zatim (1937.) u Ameriku. Radio je kao novinar, konsultant, savetnik i predavač. Svoju profesorsku karijeru započeo je kao predavač iz predmeta politike i filozofije na Benington koledžu (Bennington College). Najveći uticaj na razvoj njegove karijere u pravcu menadžmenta imao je njegov rad kao konsultant u General Motors 1940. godine. Bio je profesor za menadžment na Visokoj školi za postdiplomske studije univerziteta Njujork, više od dvadeset godina. Predavao je sociologiju i menadžment na univerzitetu u Claremont – Kalifornija (od 1971. god.), po kojem je škola menadžmenta, 1984. godine, dobila njegovo ime.

Piter Draker

Drakerova interesovanja bila su neobično široka. Njegove analize, istraživanja i vizionarska sagledavanja izuzetno duboka. Dobro je poznavao istoriju, što mu je omogućilo da mnoge savremene dileme predstavi u pravoj svetlosti. Na primer, kada je govorio o globalizaciji, ili kada je objašnjavao filozofiju “masovnih pokreta”, kao i degenerativne bolesti 20. veka. Bavio se i aktuelnim problemima raspada Jugoslavije, prevevši na engleski jezik (1995.) knjigu Francuskinje Katrin Samari (Catherine Samary) „Yugoslavia Dismembered“.

Piter Draker bio je osnivač i počasni predsednik Fondacije za neprofitni menadžment sa sedištem u Njujorku, kоја se оd 2003. godine zove Leader to Leader Institute. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, kao i deset počasnih doktorata univerziteta iz SAD, Engleske, Švajcarske, Belgije i Japana.

Piter Draker, jedan od najpoznatijih pisaca o upravljanju, predvideo je da će za dvadeset godina velike organizacije imati samo trećinu menadžera koju imaju danas. Nagovestio je da će buduće generacije biti utemeljene na informaciji i znanju. Draker savetuje menadžere da postoje osam ključnih područja na kojima treba da postave ciljeve upravljanja: tržišni položaj, inovativnost, produkrivnost, tržišni i finansijski resursi, rad i stav radnika, javna odgovornost i menadžerski razvoj

Njegovo ime biće zabeleženo u istoriji društvenih nauka i po tome što je uveo i proučavanje preduzeća i organizacija u univerzitetsku praksu, najavio uspon novih tehnologija, rast globalne ekonomije, novi svet obrazovanih pojedinaca, upozorio na ključne demografske promene u razvijenim zemljama. Za sobom je ostavio preko trideset knjiga, iz oblasti menadžmenta, ekonomije, sociologije i političkih nauka. napisao je i dva romana i autobiografiju. U autobiografskom romanu “Avanture očevidca“ (Adventures of Bystander), na majstorski način je prikazao vlastiti razvoj – od detinjstva, preko mladosti (Young Man in an Old World) – do zrelih godina, opisujući ljude i objašnjavajući događaje koji su presudno uticali na formiranje njegove ličnosti. Bio je oženjen, imao je četvoro dece i šest unuka. Preminuo je 11. novembra 2005. godine u Claremontu, uoči svog 96. rođendana.

Tekst priredila Milanka Stokić, Požarevac


Izvori:

 1. Draker, Piter F. Veština delotvorno direktora, Novi Sad: Adižes, 2006.
 2. Draker, Piter F. Draker iz dana u dan, Novi Sad: Adižes, 2006.
 3. Certo, Samuel C. Certo, S. Trevis, Moderni menadžment, Zagreb: Mate: Zagrebačka škola ekonomije i managementa, 2008.
 4. Menedžment, Zagreb: Hrvatska tiskara, 1998.
 5. https://www.google.com/search?sa=X&hl=sr&sxsrf=ALeKk03gjAwKknu4nNG47-E0ap0CpXmzCw:1600787060558&q=the+theory+of+the+business+(harvard+business+review+classics)+the+ecological+vision:+reflections+on+the+american+condition&stick=H4sIAAAAA
 6. https://www.goodreads.com/book/show/114847.The_Effective_Executive_in_Action
 7. https://books.google.rs/books/about/The_Age_of_Discontinuity.html?id=E-YrnwEACAAJ&redir_esc=y
 8. http://brucerosenstein.com/35-years-revisiting-peter-druckers-changing-world-executive/
 9. https://www.raptisrarebooks.com/product/toward-the-next-economics-and-other-essays-peter-drucker-first-edition-signed/
 10. https://personalmba.com/review/effective-executive/
 11. https://history-biography.com/peter-drucker/

Posted on 23. oktobra 2020., in Iz istorije, Pomoć onima koji uče, Poučno, Seminarski radovi. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: