9 korisnih izraza koje bi trebalo da znate

Sigurno ste se dosta puta u životu susreli sa izrazima kao što je Vis-à-vis, ad hoc, Status quo ili skraćenicama i.e. ili etc. Ali da li ste apsolutno sigurni koje je njihovo pravo značenje i kada i kako se ovi izrazi koriste?

Evo kratkog pregleda 9 korisnih izraza koji će vam olakšati razumevanje jezika.

9_korisnih_izraza_koje_bi_trebalo_da_znate

  1. De facto

De facto je latinski izraz koji znači “činjenično” ili “u praksi”. Obično se koristi kao suprotnost izrazu de jure (koji znači „po zakonu“) kad se govori o pitanjima zakona, administracije ili pravila poput standarda koja se mogu naći u svakidašnjem životu, a stvorena su bez ili protiv pravila. Kad je reč o nekoj pravnoj situaciji, de jure označava ono što kaže zakon, a de facto označava ono što se događa u praksi (i što može i ne mora biti zakonito).

2. Vis-à-vis

Doslovan prevod ovog izraza u francuskom jeziku je “licem u lice”. Koristi se u značenju “u poređenju sa” ili “u odnosu na”, odnosno “nasuprot”.

  1. Status quo

Status kvo (lat. Status quo) je latinski izraz koji znači – sadašnje trenutno, postojeće stanje stvari. Održati status kvo znači održati stanje onakvim kakvo trenutno jeste. Slično kao status kvo ante, što znači „stanje stvari kakvo je bilo ranije“.

  1. Cul-de-sac

U doslovnom prevodu ovaj izraz označava “dno vreće”, ali zapravo se odnosi na “slepu ulicu”. Izraz cul-de-sac može se koristiti metaforički kada govorimo o situacijama koje ne vode nigde ili nemaju smisla.

5. Per se

Učiniti nešto “per se”, učiniti nešto sam od sebe, samoinicijativno, po vlastitoj volji.

  1. i.e. vs. e.g.

i.e. je skraćeno od id est, što u doslovnom prevodu znači “to je”, ali se koristi u kontekstu “to jest”.

v. ili vs. su skraćenica za “versus”. Versus znači nasuprot, koristi se kada suprodstavljamo 2 pojma ili kada se 2 pojma porede. U latinskom jeziku, versus znači “napred”.

Često se greši u upotrebi skraćenica i.e. i e.g. Kao što smo rekli, i.e. dodatno objašnjava frazu, dok e.g. znači “exempli gratia”, odnosno “na primer”.

  1. Et cetera

Značenje ovog izraza je “i tako dalje”. Češće se koristi skraćeni oblik etc. kao u našem jeziku itd.

  1. Ergo

Ergo znači dakle, stoga, prema tome. Sigurno ste čuli čuvenu izreku francuskog filozofa Renea Dekarta “Cogito, ergo sum.” – Mislim, dakle postojim.

  1. Ad hoc

Ad hoc je izraz latinskog porekla, označava rešenje nekog specifičnog zadatka, problema, koji se ne generalizuje i stoga se ne može primeniti na grupu problema.

U engleskom jeziku koristi se kao prilog ili pridev. The book was written ad hoc to inform the public about the importance of Latin. An ad hoc committee formed to sell the book. U oba slučaja ad hoc se odnosi na poseban slučaj. Knjiga je napisana sa posebnom namenom da se informiše javnost. Posebna svrha oformljenog odbora je da se knjiga proda.

Izvor: stranijezici.com

Posted on 6. septembra 2020., in Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: