Znate li ko je bio najbogatiji čovek svih vremena?

Bogatstvo bankara Majera Amšela Rotšilda procenjuje se na oko 350 milijardi dolara, dok je Džon D. Rokfeler, bio za „samo“ 10 milijardi siromašniji od njega. Ipak, najbogatiji čovek, čije je kraljevstvo tada bilo najveći proizvođač zlata i koje je smatrano neprikosnovenim merilom bogatstva u to vreme, bio je Mansa Musa, vladar Timbuktua.

Mali: Mansa Musa, King of Mali, holding a sceptre and a piece of gold. Detail from the Catalan Atlas, 1375

Musa I, poznat i kao Kankan Musa, bio je 10. Mansa, što u prevodu znači „Kralj svih kraljeva“, u nekada izuzetno bogatom Malijskom carstvu. Sa ličnim bogatstvom koje bi danas vredelo 400 milijardi dolara, Musa I je i zvanično najbogatiji čovek svih vremena.

Mansa Musa je vladao Zapadnom Afrikom (Malijskim carstvom) u ranom 13. veku, a bogatstvo je stekao kopajući i prodavajući so i zlato. Za vreme njegove vladavine, više od polovine zlata na svetu dolazilo je iz republike Mali.

Gradio je džamije, univerzitete, podsticao razvoj nauke, naročito matematike i astronomije, ali je Evropa uprkos tome postala svesna njegovog postojanja tek 1324.

Naime, godine Musa je krenuo na hodočašće u Meku, a njegova povorka se sastojala od 60.000 muškaraca i 12.000 robova, a svaki od njih je nosio po jednu zlatnu polugu tešku oko 2 kilograma. U povorci je bilo i oko 500 vesnika u svilenoj odeći koji su sa sobom nosili štapove napravljene od suvog zlata.

Putem je darovao siromašne, a svakog petka platio izgradnju jedne džamije. Kupovao je veliki broj raznih suvenira i bio toliki trošadžija da su njegova dobra dela u Kairu izazvala tešku inflaciju zlata i poskupljenje životnih namirnica.

Gradu je bila potreba čitava decenija da oporavi od inflacije, uprkos tome što je Mansa Musa, videvši na povratku da je sve ispalo drugačije od onog što je planirao, otkupljivao zlato nazad uz visoke kamate.

To je bio prvi i jedini put da je jedan jedini čovek na Mediteranu izazvao takav potres finansija na tržištima zlata.

Ovakva velikodušna dela ostavljala su veliki uticaj na ljude koje bi Mansa Musa sreo na putovanjima, zbog čega se Mali vrlo brzo pojavio na kartama širom Bliskog istoka i Evrope. Po prvi put u istoriji, podsaharska Afrika je postala poznata severno od pustinje Sahare.

Ipak, samo par generacija nakon njegove smrti svo bogatstvo je potpuno nestalo u nekoliko građanskih ratova. Hodočašća zapadnoafričkih vladara Meki događala su se i pre i posle Muse, ali nijedno nije ostavilo ovako trajan utisak.

Izvor: nationalgeographic.rs

Posted on 5. avgusta 2020., in Iz istorije, Svaštara, Svet oko nas, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: