Danas je Sveti Ilija – Ilindan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom Iliji,  zaštitniku vazduhoplovaca, vozača, električara, kožuhara, grnčara, puškara, zlatara, vodeničara i autolimara.

Svetog proroka Iliju smatraju jednim od najvećih hrišćanskih proroka i u našem narodu je naročito poštovan i slavljen.

ilija-1

Sveti Ilija rodio se u gradu Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Njegov otac Sabah je na rođenju video kako Iliju anđeli božji ognjem povijaju i plamen mu daju da jede, tako da je od detinjstva nazvan božjim detetom. To je bilo predskazanje Ilijinog plamenog karaktera i bogomdane sile ognjene. Mladost je proveo u molitvama u pustinji, a zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove zle žene Jezavelje. Zbog nepravdi koju je car činio narodu i gramzivosti Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv posle smrti, što se i ostvarilo. Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ plamenim kočijama uzneo na nebo pa se ta scena često slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Narodni običaji i verovanja
Smatra se da je prelaskom u hrišćanstvo, srpski narod osobine starog boga Peruna, za koga se veruje da je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji. Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz paganskog vremena, a proroka Iliju nazivaju još i „Ilija Gromovnik“.

Ovaj praznik obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Poznata je izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“ što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Kada se na Svetog Iliju čuju gromovi kaže se da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.

Veruje se da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Verovanja kažu da na Svetog Iliju treba jesti med kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite.

Po predanju, na Svetog Iliju prepodne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više se ne preporučuje kupanje u rekama.

U mnogim delovima Srbije danas se organizuju vašari.

Srećna slava svima koji je danas slave!

Posted on 2. avgusta 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: