Narodna verovanja na Ivanjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče, koji je bio jedan od proroka jevrejskih Nazarećana. Prema predanju i učenju hrišćanskih knjiga, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ovog sveca poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

ivanjdan-venac-pletenje-foto-youtube-printscreen-1467877498-944749

Narodna verovanja

Praznovanje Ivanjdana potiče još iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce, u vreme letnje dugodnevice kada isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

Ivanjdan ima magijski karakter i prvenstveno ga slave vračare koje ne propuštaju svoju priliku da tada, u noćima magije naprave svoje obrede i vračanja.

Noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, naročito isceliteljsku, koja sa prvim zracima izlazećeg Sunca bledi.

Veruje se bilje ubrano na ovaj dan ima magijska svojstva. Ubranih travki mora biti tačno 77 i još jedna. Ubrano bilje se čuva kao lek protiv raznih bolesti.

U vinogradarskim krajevima se na ovaj dan ništa ne radi. Kaže se da sedam dana posle Ivanjdana vinogradi najbolje rastu jer ih čuva Sveti Jovan.

Veruje se i da voda na današnji dan dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima.

Ivanjdan se može nazvati i Devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U nekim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju, igraju i pletu vence. Veruje se da se venčići od jovanove trave dan posle praznika postavljaju iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Oni štite dom od zla, nesreće i uroka tokom čitave naredne godine.

Devojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade u saksiji malo žita. Na Petrovdan, 12. juna treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice kao prstenovi, ove jeseni će se sigurno udati.

U vlaškim krajevima, devojke na današnji dan u prvi i poslednji zalogaj doručka huknu i čuvaju ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera stave pod jastuk ne bi li im se u snu pojavio lik onog ko im je suđen. Ovo ogledalo treba čuvati da se ne razbije.

Na istoku Srbije veruje se da se nerotkinje, koje žarko žele potomstvo, na današnji provlače kroz vence od jovanove trave, a onda se kupaju u reci ne bi li voda sprala urok.

Posted on 7. jula 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: