Da li ćemo uskoro svi govoriti nemački?

Engleski je možda internacionalni jezik, ali oslušnite pažljivo, nemački vreba sa svakog koraka, ponajviše u poslovnim krugovima. Geteov maternji jezik, kako piše politico.eu, sve više se probija među tri zvanična „radna jezika“ Evropske unije.

Istovremeno, Berlin se uveliko priprema da sledećeg meseca preuzme predsedavanje Evropskom unijom. Ipak, kako piše ovaj portal, razlog za to nije činjenica da su mnogi izvorni govornici nemačkog na najvišim pozicijama, poput Ursule fon der Lajen ili, možemo dodati, Angele Merkel.

ljudi-pricaju-nemacki-jezik-830x0-1

Naime, prestižni institut Gete, čija diploma vam otvara „sva vrata“, izvestio je za Politico da je između 2012. i 2019. zabeležena pet puta veća zainteresovanost za besplatne kurseve jezika, za diplomate i novinare u Briselu.

„Europanetzwerk Deutsch“ je nemačka državna inicijativa koja ima za cilj da podigne znanje nemačkog jezika – globalno. Da li engleski silazi s trona u budućnosti?
Širom sveta, nemački trenutno uči 15,4 miliona ljudi. Ovaj podatak je objavila nemačka vlada u junu, a on je rezultat petogodišnjeg istraživanja.

Ako napravimo paralelu, kako bismo bolje razumeli koliko je nemački uznapredovao, dolazimo do ove činjenice: u poređenju s istraživanjem iz 2015, zabeležen je rast učenja nemačkog za 62 odsto u Danskoj, 16 odsto u Francuskoj i 30 procenata u Holandiji.

Još zanimljivije, dva miliona Poljaka trenutno pohađa početne kurseve (A1, A2) nemačkog jezika.

Istorijska osetljivost na promociju nemačkog, kao internacionalnog jezika, ipak je na kraju „ustupila mesto“ najvećoj evropskoj ekonomiji i njenim potencijalima.

Uprkos činjenici da je samo osam odsto, od ukupno 33.000 zaposlenih u Evropskoj komisiji – nemačke ili austrijske nacionalnosti, postotak govornika nemačkog jezika raste. Tako na primer, potpredsednik EK, Frans Timermans, tečno govori nemački, baš kao i španski ambasador u EU, Huan Pablo Garsia-Berdoj.

Portparol stalnog nemačkog predstavništva ovako objašnjava pojačano zanimanje za ovaj jezik: „Ljudi nam kažu da im poznavanje nemačkog znači za posao i unapređenje karijere“.

Nemački je dobio na popularnosti, konstatuje Politico, i zahvaljujući širenju bloka na istok, pri čemu se poslednjih nekoliko decenija nemačke investicije ulivaju u Centralnu i Istočnu Evropu. Ipak, neki nisu ubeđeni da bi nemački mogao da pokori engleski u diplomatskim krugovima.

– Mislim da smo svi već navikli na činjenicu da je engleski lingva franka Evrope i EU, bez obzira na to da li je Ujedinjeno Kraljevstvo članica EU ili ne – rekao je Volfgang Išinger, bivši nemački ambasador u VB i SAD.

Francuski, tradicionalni jezik diplomatije, nerado je „ustupio mesto“ svom anglosaksonskom rivalu. Jezik je ukorenjen u međunarodnim institucijama od Brisela do Ženeve, i slabe su šanse da ga se njegovi zagovornici tako lako odreknu.

Izvor: biznis.telegraf.rs

Posted on 3. jula 2020., in Biblioteka, Poučno, Svaštara, Vesti, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: