5 „uspešnih“ samozvanih država na svetu

Kralj bez kraljevstva nije bez mogućnosti. Pretendenti na vladarske pozicije, usredsređeni na samostalne prihode, političke subverzije, verske slobode ili tek na puko likovanje, vekovima su polagali sumnjiva prava na teritorije. Pojedinci ove teritorije nazivaju mikrodržavama.

samozvane_drzave_255135929

Gde samozvani vladari pobijaju svoje zastave?

Na ostrvima: uz obalu Danske nalazi se kraljevstvo Elior, u kojem je zabranjen roman „Robinzon Kruso“ jer vređa čast ostrvskog života.

U pustinjama: Republika Molosija, u Nevadi, prodaje obveznice da bi finansirala svoj rat protiv Istočne Nemačke.

I u okeanu: vladar Kneževine Silend, britanskog mornaričkog utvrđenja iz doba Drugog svetskog rata, tvrdi da je jednom osujetio državni udar praćen talačkom krizom.

Prema međunarodnim zakonima, oni koji teže državnosti moraju da imaju vladu, stalno stanovništvo, definisanu teritoriju i kapacitet da sprovode spoljnu politiku; neke sićušne države imaju i zastave, ustave i monete. Ono što većina njih nema jeste status međunarodno priznate države. One postoje, kao i njihovi osnivači, na obodima društva.

1. ELIOR

Tokom godišnje praznične nedelje 271 žitelj Eliora sjati se na svoje ostrvsko kraljevstvo koje je 1944. godine osnovala grupa nastavnika. Ta grupa je sada poznata pod nazivom Besmrtnici.

2. SOŽE

Prema predanju, ova republika je 1947. godine izbrisana iz sastava Francuske kada je jedan gostioničar, šale radi, zatražio od jednog lokalnog zvaničnika da pre ručka pokaže svoju ulaznu dozvolu.

3. MOLOSIJA

Planovi Ministarstva rata predsednika Kevina Boa o posedovanju vojne pešadije i avijacije izjalovili su se, ali zato poseduje mornaričku flotu od pet splavova koja je „u pripravnosti“ u pustinji Nevade.

4. SEBORGA

Stanovnici ove srednjovekovne kneževine smatraju da su stekli samostalnost 954. godine. Italija nije u to ubeđena, ali Seborga poseduje konzulate u 19 država.

5. ATLANTIJUM

Niko od 3.000 državljana zapravo ne živi u ovom australijskom carstvu, od 0,8 kvadratnih kilometara, ali ga car Džordž II izdaje sve zajedno s piramidom na sajtu Airbnb.


Članak Proglašenje sopstvenog kraljevstva objavljen je u rubrici Kompas u srpskom izdanju magazina National Geographic u aprilu 2016. godine.

Izvor: Nationalgeographic.rs

Posted on 13. aprila 2020., in Svaštara, Svet oko nas, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: