Pećina Majke Šipton i „začarani“ izvor koji predmete pretvara u kamen

Pogledajte jednu od najstarijih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji i otkrijte koje tajne se tamo kriju.

Za Majku Šipton govorilo se da je veštica i proročica koja je predviđala strahote i katastrofe, a svoja proročanstva govorila je u stihu.

Navodno je rođena kao Ursula Sauteli u pećini u šumama Nerzbora. Legenda kaže da joj je majka bila veštica, ali i prostitutka, a da joj je otac bio sam đavo. Majka Šipton opisivanaje kao veoam ružna žena. Bila je povezivana sa svim tragičnim događajima i mračnim tajnama u okolini. Verovalo se i da je ona začarala izvor koji predmete pretvara u kamen.

Pećina

Čak i kada je umrla krivili su je za mnoge čudne događaje širom Velike Britanije, Australije i Sjedinjenih Država, tokom 17, 18. i 19. veka.

Prema legendi, predvidela je Špansku flotu, veliku kugu u Londonu, veliki požar u Londonu, pogubljenje Marije, kraljice Škotske, a prema nekim pričama i internet: „širom sveta misli će leteti treptajem oka“.

Majka Šipton ostavila pozamašno nasleđe. Objavljeno je nekoliko knjiga sa njenim proročanstvima, a njeno ime krasi brojne pabove, ali i bedževe, magnete i druge sitnice koje se prodaju u suvenirnicama.

Čak je i jedna leptirica – čije šare na krilima izgledaju kao veštica – po njoj dobila ime.

Pećina majke Šipton u Severnom Jorkširu na reci Nid, zajedno sa izvorom, smatraju se jednom od prvih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji.

Turisti na izvor dolaze od 1630. godine, i vekovima ostavljaju predmete kako bi ih voda pretvorila u kamen. Nekada je taj fenomen smatran delom čarobnjaštva, međutim danas se zna da je to rezultat neobično velike količine minerala koju voda sadrži. Kada se predmet ostavi da voda kaplje na njega – oko predmeta se, procesom petrifikacije, u roku od 4-5 meseci, stvori „ogrtač“. Ova voda je zabranjena za piće zbog prevelike količine kalcita.

 

Izvor: Nationalgeographic.rs

Posted on 31. marta 2020., in Svaštara, Svet oko nas, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: