Divna poruka Bila Gejtsa: Čemu nas zaista uči koronavirus/Covid-19?

„Čvrsto stojim iza uverenja da postoji duhovna svrha iza svega što nam se dešava, bilo da to doživljavamo kao nešto loše ili kao nešto dobro.“

Kako stalno razmišljam o tome, želim da sa vama podelim šta mislim da nam zaista poručuje koronavirus/Kovid-19?

Bil

1) Podseća nas da smo svi jednaki, nezavisno od naše kulture, religije, zanimanja, finansijske situacije ili slave. Ova bolest tretira nas jednako, pa bi možda i mi trebalo tako isto da tretiramo jedni druge. Ako mi ne verujete, samo pitajte Toma Henksa.

2) Podseća nas da smo svi povezani i da ono što utiče na jednu osobu ima uticaj i na druge. Podseća nas da sve lažne granice koje smo stvorili imaju veoma mali značaj, jer virusu nije potreban pasoš. Podseća nas, tlačeći nas tek nakratko, na one širom sveta čiji čitavi životi prolaze u potlačenosti.

3) Podseća nas kako je dragoceno naše zdravlje i kako smo stigli dotle da ga zanemarujemo, hraneći se loše proizvedenim namirnicama i pijući vodu koja je kontaminirana silnim hemikalijama. Ako ne čuvamo naše zdravlje, naravno da ćemo se razboleti.

4) Podseća nas da je život kratak, i šta je to što je najvažnije da radimo – a to je da pomažemo jedni drugima, posebno onima koji su stari ili bolesni. Naša svrha nije samo u tome da kupujemo toalet papir.

5) Podseća nas kako je naše društvo postalo materijalističko i kako se u teškim vremenima setimo šta nam je nužno (hrana, voda, lekovi), nasuprot luksuznoj robi kojoj često dajemo nezasluženu vrednost.

6) Podseća nas na značaj naše porodice i života u svom domu i koliko smo to zanemarili. Tera nas nazad našim kućama kako bismo mogli ponovo da izgradimo naše domove i ojačamo naše porodice.

7) Podseća nas da naš pravi posao nije ono što radimo, da je zanimanje ono čime se bavimo, a nije ono za što smo stvoreni da radimo. Naš pravi posao je da brinemo jedni o drugima, da štitimo jedni druge i da budemo korisni jedni drugima.

8) Podseća nas da svoj ego stalno držimo pod kontrolom. Podseća nas da bez obzira na to koliko mislimo da smo značajni ili koliko drugi misle da smo važni, jedan virus može zaustaviti čitav naš svet.

9) Podseća nas sa je moć slobodne volje u našim rukama. Možemo da izaberemo da sarađujemo i da pomognemo jedni drugima, da delimo, dajemo, pomažemo, podržavamo jedni druge ili možemo da izaberemo da budemo sebični, da skladištimo, da brinemo samo o sebi. I zaista, u teškoćama se vidi naše pravo lice.

10) Podseća nas da možemo da budemo strpljivi ili možemo paničiti. Možemo ili razumeti da su se ovakve situacije već događale više puta u istoriji i da će proći, ili možemo paničiti i misliti da je ovo sam kraj sveta, čime bismo, svakako, naneli sebi više štete nego koristi.

11) Podseća nas da ovo može da bude ili kraj ili novi početak. Ovo može biti vreme promišljanja i razumevanja, gde učimo na svojim greškama, ili može biti početak jednog ciklusa koji će se nastaviti sve dok konačno ne naučimo lekciju koja nam je namenjena.

12) Podseća nas da je ova Zemlja obolela. Podseća nas da je neophodno da sagledamo stopu seče šuma jednako hitno kao što gledamo na brzinu kojom rolne toilet papira nestaju sa polica u prodavnicama. Mi smo bolesni zato što je naš dom bolestan.

13) Podseća nas da nakon svake teškoće, ipak dolazi olakšanje. Život je cikličan, a ovo je samo faza u jednom velikom ciklusu. Nije nam potrebna panika; i ovo će proći.

14) I dok mnogi vide koronavirus/Covid-19 kao ogromnu katastrofu, ja više volim da je vidim kao “ogroman korektor”. Poslat je da nas podseti na važne lekcije koje smo izgleda zaboravili, a na nama je da li ćemo ih savladati ili ne.

Izvor: Novimagazin.rs

Posted on 29. marta 2020., in Biblioteka, Poučno, Svet oko nas. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. dimitrijejanicic35

    Sjajna poruka, koju treba ponavljati.

    Liked by 2 people

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: