Epidemija poštapalica, skraćenica i reči stranog porekla: Mladi aktivno koriste samo 2.000 reči i ne mogu da se izraze na pravi način

U Srbiji vlada epidemija poštapalica, skraćenica, reči stranog porekla, a veliki broj dece govori nerazgovetno ili ima neku govornu manu, rečeno je danas na promociji knjige „Progovori da vidim ko si“, na sajmu knjiga u Novom Sadu.

– Procenjuje se da svakog dana izgovorimo više od 30.000 reči, ali mladi aktivno koriste svega 2.000 reči. Sa tako suženim rečnikom, ne mogu da se izraze na pravi način – rekao je Milan Bosiljčić, jedan od osnivača Udruženja „Izražajnost“.

Screenshot_1

Knjigu „Progovori da vidim ko si“ akreditovao je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao dodatno nastavno sredstvo za bolje usmeno izražavanje namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola.

Knjiga sadrži više od 20 audio i video lekcija, koje čitaoci pokreću skeniranjem kju-ar koda i pomoću kojih dobijaju smernice kako se može unaprediti usmeno izražavanje.

Svaki čitalac ima mogućnost da pošalje audio zapis određenih zadataka, a stručnjaci iz Udruženja „Izražajnost“ će im odgovoriti i uputiti ih kako mogu da poboljšaju svoje govorne navike.

– Najbolji način da postanemo dobri govornici jeste da govorimo, da govorimo i da – govorimo. Čitanjem knjige na temu kulture govora mi ne možemo sasvim ovladati govorničkim veštinama. Ona nam daje podsticaj i pokreće nas da osvestimo o čemu bi sve trebalo da razmišljamo kako bismo govorili razumljivo, dinamično, ritmično, jasno, jezgrovito – rekao je na promociji autor knjige Slobodan Roksandić.

Dodaje da oni koji imaju dobre govorne navike, postaju sigurniji i dobijaju krila da na pravi način predstave sebe i svoje ideje, ma čime se u životu bavili.

Izdavanje knjige „Progovori da vidim ko si“ sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

– Važno je da razvijamo kulturu govora, da negujemo srpski jezik i to je dužnost svih nas. Uverena sam da je ova knjiga od višestrukog značaja, jer daje podsticaj deci, mladima, roditeljima i prosvetnim radnicima da unapređuju usmeno izražavanje i na zabavan način uče kako da postanu bolji govornici – rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, a navode u saopštenju.

Izvor: blic.rs

Posted on 18. marta 2020., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Poučno, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: