Neobično prijateljstvo dva velikana: Nikola Tesla i Mark Tven

Nikola Tesla i Mark Tven su među najvećim umovima i svakako simboli svog doba. Kada su se upoznali Tesla je bio mladi naučnik, a Tven već naširoko poznat po svojim knjigama. Međutim već od prvog susreta oni su se zbližili.

Nikola Tesla bio je naučnik čiji se rad u velikoj meri vrteo oko električne energije, ali i pronalaženja načina da čitav svet dobije pristup besplatnoj čistoj energiji.

Živeo je u vreme kada je, da bi zarađivao za život kao naučnik, morao da bude i neka vrsta „šoumena“.

Nikola Tesla

Pisac Semjuel Klemens, poznatiji kao Mark Tven, bio je očaran tehnologijom i naukom. S obzirom na to da se radilo o dvojici izuzetnih umova koji dele interesovanja, činilo se neizbežnim da im se ukrste putevi.

Kada je Tesla pre dolaska u SAD patio od teške bolesti u toku 1870-ih godina, a bio je toliko bolestan da su lekari mislili da neće preživeti, vreme je provodio tako što je pročitao gotovo svaku Tvenovu knjigu koju je mogao da nađe.

Tesla je opisao njegove knjige kao toliko „opčinjavajuće, da sam zbog njih zaboravio na svoje beznadežno stanje“, piše „Vintidž njuz“.

Navodno je čak i Tvenova dela smatrao zaslužnim za njegov iznenađujuć oporavak.

Nekih 25 godina kasnije njih dvojica su se upoznali u Njujorku i kada je Tesla to rekao Tvenu, pisac je bio dirnut do suza.

Tven se zainteresovao za Teslu i njegov rad nakon što je čuo za električni motor koji je naučnik izumeo radeći za Džordža Vestinghausa. Shvatio je da je Teslin motor bolji od modela koji je smislio Džejms Pejdž, o kojem je Tven razmišljao da u njega investira. Tesla ga je savetovao da to ne uradi, ali je Tven ipak uložio u drugu Pejdžovu mašinu, zbog čega je izgubio veliku količinu novca.

Tven je bio očaran strujom, a Tesla je tražio nove načine da je koristi, pa nije ni iznenađujuće što je pisac postao redovan posetilac Tesline laboratorije.

Postoji nekoliko fotografija iz tog perioda koje pokazuju njih dvojicu zajedno u laboratoriji.

Jedna od najpoznatijih, ali i najčudnijih priča o njih dvojici jeste ona u kojoj je Tven isprobao Teslin visokofrekventni oscilator.

Radi se o uređaju koji mnogo vibrira, a Tesla je proučavao da li bi te vibracije mogle da imaju terapeutski efekat. Tesla je pitao Tvena da li bi hteo da proba oscilator. Neki izvori navode da je Tesla znao da je Tven imao probleme sa probavnim sistemom i da je predložio eksperiment kao način da ga izleči.

Rekao je Tvenu da stane na platformu dok je on pokrenuo visokofrekventni oscilator. Tven je rekao da mu jako prija taj osećaj i da se oseća veoma vitalno.

Međutim, uprskos tome što mu je Tesla rekao da je vreme da se skloni od oscilatora, Tven je to odbijao sve do trenutka kada je hitno morao da istrči i ode do toaleta. Tako je Tesla izlečio Tvena od konstipacije, jer je njegov oscilator pokazao da može da ima efekat laksativa.

Tven je godinama često boravio u Teslinoj laboratoriji i pomagao mu oko eksperimenata.

Navodno je Tesla jednom ispalio rendgenski zrak pravo u Tvenovu glavu.

Moguće je da je Tesla inspirisao Tvena da izmisli lik Henka Morgana, čoveka koji putuje u prošlost u knjizi „Jenki na dvoru kralja Artura“.

Iako je ostalo malo sačuvanih prepiski između njih dvojice, poznato je da je Tesla bio pozvan na venčanje Tvenove ćerke, što je siguran znak stvarnog poštovanja koje je postojalo između njih i koje se nastavilo sve do Tvenove smrti 21. aprila 1910.

Izvor: blic.rs

Posted on 25. januara 2020., in Iz istorije, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: