Danas slavimo Svetog Spiridona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Spiridonu „Čudotvorcu“, hrišćanskom svetitelju iz 3. veka za koga se vezuje veliki broj legendi i narodnih običaja.

spiridon

Sveti Spiridon je rođen na Kipru 270. godine, u porodici zemljoradnika. U mladosti se oženio i imao decu, ali tek kada mu je žena umrla, rešio je da se posveti Bogu, a istim putem je krenula i njegova ćerka. Zbog svog naročitog blagočešća bio je izabran za episkopa u gradu Trimifuntu. Ali ni kao episkop nije promenio jednostavan način življenja, trudeći se da se sam brine za svoju stoku i obrađuje zemlju. Sve plodove svog rada razdeljivao je siromašnim ljudima. Božjom voljom izvodio je razna čudesa: zaustavljao tok reke, vaskrsavao mrtve, izlečio cara Konstansa od teške bolesti, video je i čuo anđele Božje, prozirao u buduće događaje i u tajne srca ljudskog, preobratio mnoge hrišćanskoj veri. Skroman i krotak celog života, upokojio se u Gospodu 348. godine. Njegove čudotvorne mošti nalaze se na ostrvu Krfu.

Narodno verovanje

Za Svetog Spiridona se veruje da je prvi napravio zemljani lonac, vreću i košulju, pa je zato postao zaštitnik mutavdžija, grnčara, tkača i kovača.

Postoji verovanje da Sveti Spiridon povremeno silazi na zemlju preobučen u prosjaka ili siromaha kako bi proverio kako ljudi žive i da li i dalje znaju da pokažu ljubav i brigu prema bližnjima. Zato se veruje da na današnji praznik nije dobro odbiti nikoga ko vam traži pomoć, pa ako na ulici sretnete prosjaka obavezno mu udelite milostinju, jer na taj način poštujete i Svetog Spiridona.

Zbog blagosti po kojoj je ovaj svetitelj upamćen, Svetog Spiridona proslavljaju deca i majke. Običaj je da oni danas što više vremena provedu zajedno u razgovoru i druženju, kako bi svetitelj video kolika je njihova ljubav i privrženost.

Bolesni veruju da mogu biti izlečeni ako današnji dan provedu u nekom manastiru.

Danas proslavljaju Božić hrišćanski vernici koji se rukovode po gregorijanskom kalendaru. Obeležavanje rođenja Isusa Hrista po gregorijanskom kalendaru, prihvatile su i neke pravoslavne crkve, tako da osim katolika, 25. decembra Božić proslavljaju i Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu, patrijaršije u Aleksandriji (Grčka) i Antiohiji (turska granica sa Sirijom), pravoslavne crkve Rumunije, Poljske, Kipra, Grčke, Turske, Pravoslavna crkva u Americi, gde je nekim parohijama dozvoljeno i korišćenje julijanskog kalendara, a poslednja među pravoslavnim crkvama koja je prihvatila gregorijanski kalendar  je Bugarska pravoslavna crkva.

Srećan Božić svima koji ga proslavljaju na današnji dan!

Posted on 25. decembra 2019., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: