Jedinstvena knjiga posvećena majkama: Priče ispisane srcem

„Mama“, naslov je, tema, motiv, inspiracija prelepe knjige belgijske autorke Elen Delforž i ilustratora Kentena Grebana, koju je u prevodu Vladimira D. Jankovića na srpskom objavio „Evro buk“

Jедна od prvih reči na svetu i u životu svakog od nas, ona najvoljenija, sazdana od iskonske ljubavi, reč koja ljubav znači, kojom se iskazuju bliskost, vezanost, nekad i čežnja – „Mama“, naslov je, tema, motiv, inspiracija prelepe knjige belgijske autorke Elen Delforž i ilustratora Kentena Grebana, koju je u prevodu Vladimira D. Jankovića na srpskom objavio „Evro buk“.

k_620x0

Zbirka kratkih lirskih priča, praćena sjajnim ilustracijama koje prikazuju mamu iz svih delova sveta, epoha, društvenih klasa i zanimanja – majku kao metaforu života i simbol rađanja, požrtvovanja i bezuslovne ljubavi, više je od knjige: ona je dirljivi literarno-likovni izraz ljubavi, poštovanja i zahvalnosti prema svim majkama.

Od prvih otkucaja malenog srca, tik ispod majčinog, i prvih misli koje žena upućuje tom biću u nastajanju, koje će je učiniti mamom, preko prvog susreta sa bebom, uspavanki i priča, prvih koraka, fotografija, prve reči („Mama“, a koje drugo?), prve svećice i prvog svega, želja za budućnost deteta, korenja zbog nestašluka, životnih pouka i izjava ljubavi, te večne bezuslovne podrške – sve to nežnim rečima opisuje Elen. Greban svu tu ljubav uspeva da vizualizuje, maestralno likovno uobličivši prizore iz života jedne majke – i deteta, od bivstvovanja u majčinoj utrobi, preko školskih dana, do uzbudljivog iščekivanja bate sa kojim će detence „deliti“ mamu.

Bile one Eskimke, majke iz plemena Sijuksa ili iz ma koje zemlje modernog Zapada, a i o jednima i o drugima i o trećima je ova divna knjiga, na ma kom jeziku one svom detetu pevušile i pričale i na ma kom narečju to dete izgovorilo svoje „Mama“ – ta reč odiše ljubavlju podjednako snažnom i neuporedivom sa bilo kojom drugom. Ljubavlju kakvom odiše i cela ova magična, jedinstvena knjiga, knjiga ispisana srcem i ilustrovana emocijama. Knjiga – idealan dar, majci, svojoj, ma čijoj, sadašnjoj ili onoj koja će se tek zvati „mama“.

Izvor: Novosti.rs

Posted on 21. decembra 2019., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Fimka Kacarska

    Hvala Vama na informacujama koje postavljate, pa tako ja i sada u mojim 70-tih mogubiti informirana o novim knjigama. Sa poshtovanjem, D-r Fimka Kacarska , PhD, Skopje

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: