Kako disanje stomakom vraća pranu i podmlađuje

Budući da vežba disanja stomakom budi najsnažniji izvor energije tela, a ujedno je i veoma naporna, treba je izvoditi vrlo pažljivo. Evo kako…

Većina iscelitelja tvrdi da je disanje stomakom jedna od najvažnijih tehnika kojom ćete pojačati protok energije kroz svoj energetski sistem. U ljudskom telu, takvo disanje pročišćava nosnice, uši i disajne puteve u glavi i pomaže da se krv bolje snabdeva kiseonikom i da se uklone toksini. Iscelitelj Kit Šervud je objasnio kako se ta tehnika pravilno izvodi.

9f26c82b79fb5c633a8080ac41420205_8a1dbd3ea1201f4c49974b3ad847a6d81442813c_articlemain

Osim toga, u drugim vežbama disanja, izdisanje je sporije od udisanja (traje gotovo dva puta duže). Međutim, kod ove vežbe se disanje trbuhom sastoji od brzih izdisaja, a nakon svakog od njih sledi pasivno udisanje. Kad se vežba izvodi umerenim tempom, može se vežbati u svakom položaju uspravnih leđa.

Ali savetujemo vam da vežbate sedeći na stolici s naslonom, stopala čvrsto priljubljenih uz tlo, sa rukama u krilu. Kad se usavršite u toj vežbi, izvodite je u položaju lotosa. Iako prilikom izvođenja ove vežbe udišete i izdišete trbuhom, najvažniju ulogu ima vaš vrat, jer mora ostati nepomičan.

Vežbu počnite tako što ćete zauzeti udoban položaj uspravnih leđa i početi da dišete jogički. Tako dišite dva minuta ili sve dok se ne opustite. Stavite pozitivnu ruku na trbuh i nekoliko trenutaka se usredotočite na ritam disanja. Duboko udahnite i ispunite trbuh vazduhom. Gornji deo tela, grudi i vrat pritom moraju ostati uspravni i nepomični.

Opustite donji deo tela, posebno trbuh, tako da se može slobodno širiti dok se ispunjava vazduhom. U tom položaju naglo stegnite trbušne mišiće, posebno velike glatke mišiće. To stezanje će izbaciti vazduh kroz nos. Kad istisnete vazduh, odmah opustite trbuh, tako da se može opet lagano proširiti. Vazduh će sam ispuniti pluća, bez ikakvih suvišnih napora. Zatim ponovite naglo stezanje vaših trbušnih mišića kako bi istisnuli vazduh.

Ovaj osnovni ritam morate da sledite u prvom delu vežbe. Prvi deo disanja trbuhom sastoji se od brze izmene naglih ritmičkih izdisaja, za kojima sledi pasivno udisanje. U toku pasivnog udisanja postupno opuštajte trbuh tako da vazduh može lagano da ulazi. Tekstovi o jogi savetuju da bi izdisanje trbuhom trebalo da traje oko dve desetinke sekunde, dok bi udisanje trebalo da traje između osam i tri desetinke sekunde. Ipak, brzina pritom nije najbitnija.

Mnogo je važniji ritam i snaga istiskivanja, jer od toga čovek i ima najviše koristi. Optimalno istiskivanje vazduha možete postići tako što ćete da zamislite kako pri svakom izdisaju snažno duvate u trbušne mišiće u predelu neposredno ispod pupka. Drugi deo vežbe počinje odmah nakon poslednjeg snažnog istiskivanja. Tada duboko udahnite kroz nos i zadržite dah.

Istovremeno sklonite ruku sa trbuha. Zadržavajte dah sve dok ne osetite kako vašom kičmom nadire bujica energije od prve čakre sve do vrha glave – sedme čakre. Kad energija dospe do glave osetićete kako vam glava postaje lakša, te možda čak i blagu vrtoglavicu. Čim se osetite tako, odmah izdahnite kroz nos. Dok tako izdišete kroz nos, vi svom telu vraćate pranu, koju je oslobodila ova vežba. U toj fazi će vaš dah biti čujan, poput disanja sumorvača dok se spremaju za borbu.

Nakon što ste prvi put dugo izdahnuli, opet udahnite kroz nos, i to bez pauze između izdaha i udaha. Nastavite tako sve dok vaše disanje ne postane normalno. Zatim pet minuta posvetite svim načinima na koje je ova vežba delovala na vas – mentalno, emotivno i telesno. Nakon pet minuta, potvrdite u sebi: „Svaki put kad izvodim disanje trbuhom, jačam svoj energetski sistem i on postaje skladniji i uravnoteženiji“. Zatim lagano u sebi izbrojite od jedan do pet.

Kad dospete do pet, otvorite oči. Osetićete da ste budni, opušteni i bolje nego pre. Vežbu možete da izvodite svaki dan. Najbolje će biti da tu vežbu izvodite ujutru, pre doručka. Kad izvodite seriju vežbi disanja, počnite s disanjem trbuhom. Nemojte vežbati nakon jela, jer ćete poremetiti probavu, ali ni pre spavanja, jer ova vežba uzbuđuje živce i profinjuje energetski sistem, što izaziva nesanicu.

Svi oni koji žele da pokušaju ove vežbe moraju da znaju da je disanje trbuhom vrlo naporna vežba za početnike: pluća se na nju moraju navikavati postupno, kao i osetljivi energetski sistem. Budući da se povećava i količina i pritisak prane, dobro pripazite da ne oštetite sistem viškom energije. Naime, vaš sistem još nije dovoljno snažan da bi je mogao preraditi.

Prve nedelje izdahnite četrdeset puta za vreme jednog minuta. Nakon prvog minuta se odmarajte trideset minuta dišući tiho i lagano. Zatim ponovite vežbu. Svake nedelje dodajte deset novih izdisaja sve dok ne budete mogli izdahnuti sto puta u minuti. Nakon svakih sto izdisaja sledi odmor od trideset sekundi. Da biste postigli željeni rezultat, dovoljno je pet puta po sto izdisaja. Savetuje vam se da bez naprednijeg treninga ne idete dalje od te brojke.

Budući da ova vežba budi najsnažniji izvor energije tela, a ujedno je i tako naporna, treba je izvoditi vrlo pažljivo. Svi oni koji pate od bolesti pluća ili bronhija ne bi smeli da izvode tu vežbu. Bolesnici sa srčanim smetnjama se prvo moraju savetovati s lekarom. Ljudi koji pate od emifizema smeju da izvode ovu vežbu jer ona ne može nauditi već oštećenim delovima pluća. Emfizem nas ipak upozorava da su pluća vrlo slaba i potreban je oprez kako se stanje ne bi pogoršalo.

Početnici bi morali da pripaze na ove moguće greške: grudi moraju ostati nepomične, jer ne učestvuju u ovoj vežbi, a ne smete ni podizati ramena, uvlačiti trbuh ili savati kičmu. Možda je najbolje da u početku vežbate s nekim stručnjakom. Najviše koristi od ove vežbe imaće vaše fizičko telo i energetski sistem. Na telesnom planu se čisti sav vazduh iz pluća i uklanjaju toksini. Čak ni potpuno jogičko disanje ne pročišćava pluća od ustajalog vazduha koji preostaje iza svakog izdisaja.

Kad dišete trbuhom i brzo izmenjujete nagle izdahe, pluća se čiste od tog preostalog vazduha, te se tako potpuno pročiste. Dijafragma postaje jača, jer i ona učestvuje u vežbi, makar i pasivno. Ne pokreće je stezanje njenih mišića, nego je trbuh potiskuje napred i nazad. Tim kretnjama dijafragma postaje pokretnija i lakša. Učenik ima veću kontrolu nad trbušnim mišićima, posebno velikim glatkim mišićima, koji postupno ojačaju ako se vežba izvodi redovno.

Aktivni trbušni mišići uklanjaju masne naslage trbušne šupljine. To vredi i za probavni trakt, a i za žlezde koje se nalaze u tom predelu fizičkog tela. Probava postaje urednija. Disanje trbuhom deluje i na simpatički nervni sistem jer ga smiruje hiperoksidacijom krvi i disajnog sistema. Ona je tonik za celo telo.

Disanje trbuhom menja i koncentraciju O2 i CO2 u krvi. Kad počnete da vežbate opada vam nivo CO2 u krvi. Ako nastavite da vežbate sledeća dva do tri minuta, pročistićete celi krvni sistem. Ubrzo nakon prestanka vežbe, automatski se vraća normalan nivo. Prednost ove vežbe je u tome što privremeno snižavanje količine ugljen-dioksida u krvi omogućava ćelijama da ga eliminišu i zamene kiseonikom i većim količinama prane nego što je to uobičajeno.

Naime, čim se u ćelijama krvi izgubi ugljendioksid, one se zasite kiseonikom. Veća aktivnost ćelija je posebno važna ljudima koji veći deo dana provode sedeći. Tako disanje trbuhom stimuliše respiraciju ćelija, omogućava vibraciju svih vlakana, celi organizam podrhtava zbog korisnog delovanja, a uedno i pomlađuje fizičko telo i energetski sistem.

Izvor: Lovesensa.rs

Posted on 5. decembra 2019., in Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: