Danas je Tomindan

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave praznik Svetog apostola Tome, poznatiji kao Tomindan. Sveti Toma nije u pravoslavnom kalendaru obeležen crvenim slovom, ali običaj je da se na taj dan nigde ne ide iz kuće. Sveti Toma važio je za  života za vrednog i spretnog čoveka, pa se zato i slavi i kao zaštitnik mnogih zanatlija, pogotovu stolara i drvodelja. U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova

Sveti Toma je bio jedan o dvanaest velikih apostola i jedini koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo. Zato je u narodu prozvan Neverni Toma. Prema Novom zavetu, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da opipa rane, Toma je uzviknuo reči po kojima je upamćen: „Gospod moj, i Bog moj!“

Sveti Toma je širio hrišćanstvo i izvan Rimskog carstva – najpre u Palestini, zatim u Persiji i Indiji. Mnogo je ljudi tamo preobratio u hrišćansku veru, ustanovio je crkvu i postavio sveštenike i episkope. Tokom boravka u Indiji, zbog širenja hrišćanske vere, naljutio je cara Muzdija, koji ga je podvrgao velikim mukama i nakon toga izdao naredbu vojnicima da ga usmrte kopljima.

Mošti su mu u četvrtom veku prenete u grad Edesu, a zatim u Carigrad. Na mestu gde je sahranjem pojavljivaše se mnoga čudesa u slavu Hrista Boga našeg.

 

Posted on 19. oktobra 2019., in Biblioteka, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: