Tajna najpoznatije ruke

Hamsa, Fatimina, Mirjamina ili Marijina ruka, amajlija je koja je prisutna u celom svetu. Slave je sve avramske religije i nadaleko je čuvena kao simbol vere, odanosti i zaštite.

Hamsa na arapskom jeziku znači pet (poput pet prstiju na ruci), a to je bio čaroban broj za stare Semite. Ova petoprsta šaka poreklo vodi još iz Mesopotamije, gde je bila posvećena asirsko-vavilonskim boginjama Ištar i Inani, kao znak zaštite.

42505-hamsa-mirjamina-ruka-fatimina-ruka

Avramske religije je zbirni pojam za monoteističke religije koje vuku poreklo iz zajedničke tradicije “praoca” Avrama (Abrahama ili Ibrahima).

Avramske religije poštuju hamsu, amajliju u obliku ljudske šake. Ona se u islamu naziva Fatimina ruka – prema Muhamedovoj ćerki Fatimi Zahri, dok je u judaizmu Mirjamina, a u hrišćanstvu Marijina ruka – prema Isusovoj majci. Mali broj Hrišćana poštuje ovaj simbol i reč je uglavnom o vernicima sa teritorije Levanta.

ISLAM

Fatima al Zahra (“Al Zahra” – ona koja sija) bila je kćer proroka Muhameda i njegove prve žene Hatidže. Bila je udata očevim rođakom Alijem i jedino dete koje je Muhamedu podarilo unučad.

Šiiti veruju da je Fatima čista, u potpunosti bez greha, a njenu ruku smatraju simbolom zaštite, moći i snage. Ujedno, pet prstiju na njenoj ruci predstavljaju pet stubova islama: šehadet (vera), namaz (molitva), zekat (humanost), zaum (post), hadžiluk (poseta Meke).

Legenda islamskog folklora kaže da je Fatimina ruka simbol vere i vernosti. Naime, Fatimin muž Ali je jednog dana doveo novu ženu u kuću. Fatima, koja je tada kuvala, ispustila je kutlaču i, potrešena dolaskom nove Alijeve žene, nastavila je da meša jelo golom rukom – ne primećujući opekotine na ruci.

JUDAIZAM
Hamsa je “zalutala” u judaizam preko Sefarda, španskih Jevreja, koji su imali priliku da ovaj simbol vide na Alhambri, najpoznatijoj islamskoj tvrđavi u južnoj Španiji u 14. veku. Jevreji su preuzeli simbol za koji kažu da simbolizuje pet knjiga Tore (Postanje, Izlazak, Leviti, Brojevi i Ponovljeni zakoni). Danas je ova petoprsna šaka najviše u sprezi sa kabalom, ali koristi se i u nekim obredima i može se naći po svim hebrejskim prodavnicama.

Često se u judaizmu hamsa naziva Mirjaminom rukom, po sestri Mojsijevoj. Njena ruka 40 godina je navodila narod Izraela do vode kroz pustinju kojom su tumarali do Obećane zemlje.

Izvor: dnevno.rs

Posted on 13. septembra 2019., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: