Ključ slobode je verovati da vaš život može biti drugačiji i učiniti da on to i bude!

Puno je otrova u našem životu, i često je mnogo više onih mentalnih i emocionalnih otrova, na koje ponekad ne obraćamo toliku pažnju kao na one vidljive i fizičke.
Izbacite jednom sve te otrove iz života. Iako na pravi pogled ne izgledaju tako ubitačno, dugoročno će vas stajati glave. Ponekad se čini da nema ničeg opasnog u tome da nekome nešto zamerate, da ste na nekoga zavidni, da nekome ne možete nešto oprostiti, da vam se neka osoba koja vas je povredila neprestano mota po glavi. Svane jutro, prođe dan i dođe veče, ali iz glave ne izlaze misli koje vas vode u tom negativnom pravcu. Pitanje je samo dokle tako i kakvim posledicama po vas?

22491820_490384308005653_1171482550251960675_n-860x450_c

Kao što male stvari raduju srce i čine vas srećnim u životu, jednako tako te iste, naizgled male stvari, truju i donose nesreću. Ponekad se čini lako napraviti neki rez u životu, otići iz jedne kuće, jednog ambijenta, promeniti posao, napustiti neku osobu, ostaviti okruženje u kojem smo stradali, ali što je sa svetom u našoj glavi, što je sa mislima koje nam se neprestano roje i vraćaju nas u začarani krug uvek istih poraza.

Ključ slobode je verovati da možete, da se možete osloboditi misli ukoliko to želite, da možete uticati na svoja osećanja ukoliko u svojoj glavi promenite ploču i poređate drugačije stvari. Lako je obračunati se sa neprijateljima oko sebe, ali treba se jednom obračunati s onima u našoj glavi. Treba se jednom odmaknuti od osećanja krivice, strahova koje smo sami sebi stvorili, potrebe da nekome nešto dokazujemo, razmišljanja što će drugi reći, jadikovanja koja nas uvek vrte u isti začarani krug.

Treba jednom izbaciti sve te otrove iz života. Nema smisla tolerisati polagano ubijanje samo zato što ne stvara fizičku bol, samo zato što smo s njime upali u neki životni „status quo“ s kojim ne idemo ni nazad, ni napred. Ne možete li sve gledati kao čaroliju, nemojte sve gledati ni kao katastrofu. Imate pravo odmaknuti se od života kojeg ne zaslužujete postavljajući drugačije kriterijume i vodeći se drugačijim prioritetima. Taj proces započinje u našoj glavi.

Ključ slobode je verovati da vaš život može biti drugačiji i učiniti da on to i bude.


Tekst napisao Mario Žuvela

Izvor: savjetnikuspjeha.com

Prilagodila ekavici Rea Mnc

Posted on 13. avgusta 2019., in Biblioteka, Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: