Međunarodni dan siromašnih – 9. avgust

Siromaštvo predstavlja jedan od najvećih izazova čovečanstva. Siromaštvo i glad nisu samo posledice sve većeg populacijskog rasta, već su posledica političkog, ekonomskog i trgovinskog svetskog sistema, jer znamo da se danas proizvodi dovoljno hrane kojom bi se moglo prehraniti celo stanovništvo sveta. Ali, na žalost, nije tako…

logo2018

Ujedinjene nacije su na zasedanju 23. decembra 1994. godine odlučile da se svakog 9. avgusta obeležava Međunarodni dan siromašnih kako bi se skrenula pažnja javnosti na siromaštvo, zaštitila njihova prava, održala njihova različita kultura i način života. Procenjuje se da u svetu trenutno ima preko 370 miliona siromašnih ljudi, koji žive u oko 90 zemalja širom sveta, govore sa oko 7000 jezika i predstavljaju oko 5000 različitih kultura. I svima njima egzistencija je veoma ugrožena.

U najvećoj opasnosti od nestajanja su baš jezici kojima govore siromašni narodi. Procenjuje se da na svake dve nedelje nestane po jedan domorodački jezik, što dovodi u rizik od nestajanja odgovarajuće domorodačke kulture i sistema znanja. Zato je težnja ovogodišnjeg Međunarodnog dana siromašnih da se skrene pažnja na kritični gubitak domorodačkih jezika i hitnu potrebu da se oni očuvaju, obnove i promovišu, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.

U Srbiji oko 10 odsto građana žive ispod granice siromaštva, a u najtežem položaju nalaze se mnogločlane porodice, deca, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i porodice u kojima oni žive.

Posted on 9. avgusta 2019., in Iz istorije, Svet oko nas. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: