Stres je stvar izbora, ne okolnosti koje se oko nas događaju!

Stres je stvar izbora, ne okolnosti koje se oko nas događaju. Viktor Frankl, austrijski neurolog i psihijatar o svom iskustvu u koncentracijskom logoru je rekao: „Sve se čoveku može uzeti, osim poslednje od ljudskih sloboda – pravo na izbor stava u bilo kakvim danim okolnostima, pravo na izbor vlastitog puta.“ Sposobnost izbora stava koji će čovek zauzeti u određenim okolnostima nešto je neverovatno moćno, a opet ponekad toliko zanemareno, upravo našom krivicom.

reci-ne-glavna-860x450_c

Stres je stvar izbora, ne okolnosti koje se oko nas događaju. U mnogo čemu nismo zadovoljni svojim životom i dopuštamo da predmeti našega nezadovoljstva uzmu svu našu pažnju i energiju i tako ostajemo kao prosjak pred vratima svoga života ne znajući što možemo ili šta treba učiniti. A naša je odluka kakav ćemo stav zauzeti prema svemu tome i niko nam je ne može oduzeti, niti nas prisiliti da imamo neku drugu.

Moći izabrati pozitivan stav znači imati najveću moć u svojim rukama, to znači probuditi se s osećajem zahvalnosti jer shvatate da to što imate nije nikakvo vaše pravo, već čisti dar. To istovremeno znači imati plan za svoj život, a ne dopustiti okolnostima da poput bujice vode nose sve pred sobom, jer ionako nije sve onako kako ste želeli. Moći izabrati pozitivan stav i u teškim okolnostima znači raditi na svojoj zrelosti shvatajući da se ona ne događa sama od sebe.

Kakve god bile okolnosti možete se postaviti iznad njih. To znači biti usmeren na budućnost ali i u bolnoj sadašnjosti gledati izazov da se nešto od nje nauči te da se izdrži dok je najteže. Nemojte od života stvarati stres, stvarajte od stresa život i shvatite da uvek imate mogućnost izabrati stav koji će vam pomoći da od svega što vam je život ponudio izaberete najbolji put pred sobom. Negujte mir u sebi i imaćete mogućnost takav izabrati stav, na kraju sve je jednostavno kada se hoće i komplikovano kada se neće.


Tekst napisao Mario Žuvela

Izvor: savjetnikuspjeha.com

Prilagodila ekavici Rea Mnc

Posted on 23. jula 2019., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: