Kako se izgubila srednja klasa? Nema ravnopravnosti plata, nekome mrvica, nekom sve

Ženeva — Međunarodna organizacija rada (ILO) saopštila je rezultate svog istraživanja o ravnopravnosti plata radnika u svetu.

18671924985d1de81583d5e411775711_w640

ILO navodi da donja polovina radnika po prihodima dobija samo šest procenata ukupnog iznosa za plate, kao i da je takva neravnopravnost u porastu u razvijenim zemljama.

Skoro polovinu iznosa za plate pokupi 10 odsto radnika, prema istraživanju ILO, dok najlošije plaćenih 50 odsto dobije samo 6,4 odsto tog novca.

Donjih, po platama, 20 odsto radnika – njih oko 650 miliona – zarade manje od jedan odsto ukupnih plata, što je brojka koja jedva da se promenila tokom proteklih 13 godina, otkrila je analiza Međunarodne organizacije rada. U njoj su poređeni rezultati i brojke od 2004. do 2017, što su poslednji raspoloživi podaci.

Radnici u top 10 odsto zarađuju 7.445 dolara mesečno, dok radnici iz najnižih 10 odsto dobijaju samo 22 dolara u proseku.

„Veći deo svetske radne snage prima zapanjujuće male plate i za mnoge od njih imati posao ne znači i zarađivati dovoljno za život“, kaže Roger Gomis, ekonomista statističkog odeljenja ILO.

Nejednakosti rastu i u bogatim zemljama

„Prosečna plata donje polovine radnika u svetu iznosi samo 198 dolara mesečno a najslabije plaćenih 10 odsto moraju da rade više od tri veka da bi zaradili onoliko koliko najbogatijih 10 procenata zarade godišnje“, ističe Gomis.

Udeo u globalnim platama najplaćenijih 10 odsto radnika zapravo se smanjio od 2004, sa 55,5 na 48,9 procenata. Ali u nekim zemljama, nejednakosti rastu, naročito u Britaniji, piše Gardijan.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, donja polovina radnika po prihodima doživela je najveći pad zarada između 2004. i 2017, dok je „povećanje kod onih na vrhu mnogo izraženije nego u SAD ili Nemačkoj“, kaže se u izveštaju ILO.

Kina i Indija se približile bogatima

Nejednakost između zemalja je smanjena, jer je rast prosperiteta u Kini i Indiji te zemlje približio zemljama sa višim prosečnim prihodima. Međutim, to se nije prelilo na najsiromašnije ljude u te dve zemlje.

Siromašnije zemlje sklone su da imaju mnogo veće nivoe nejednakosti plata nego bogatije nacije. U podsaharskoj Africi, najslabije plaćenih 50 odsto radnika primaju samo 3,3 procenta ukupnog iznosa namenjenog platama, u poređenju sa Evropskom unijom, gde ta grupa prima 22,9 odsto isplata radnicima.

Srednja klasa izgubila

ILO saopštava da je u nekoliko zemalja sa visokim platama, uključujući Britaniju, SAD i Nemačku, došlo do značajnog pada zarada srednje i niže srednje klase tokom perioda od 13 godina, kao i do velikih dobitaka kod onih sa vrha platnog spiska.

Udeo za plate srednje klase – srednjih 60 odsto radnika – opao je u tom periodu, sa 44,8 na 43 odsto. Istovremeno, udeo onih 20 odsto radnika sa vrha liste povećan je sa 51,3 na 53,5 odsto.

Zemlje u kojima je udeo najplaćenijih porastao makar za jedan procenat su Nemačka, Indonezija, Italija, Pakistan, britanija i Sjedinjene Države.

„Podaci pokazuju da je povećanje prihoda najplaćenijih povezano sa gubicima kod svih ostalih, pa se udeo srednje klase i namanje plaćenih radnika smanjuje“, zaključio je Stiven Kapsos, šef analitičkog odeljenja Međunarodne organizacije rada.

Izvor: b92

Posted on 17. jula 2019., in Svaštara, Svet oko nas, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: